Op Stagemotor.nl kun je direct zoeken in 1.111 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale stage of afstudeeropdracht en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Stagemotor.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns | Gastbloggers  | 

18 euro per maand naar aflossing studieschuld

Maandag 29 september 2014 - Tara Stokdijk

Wanneer de basisbeurs wordt vervangen door het leenstelsel, krijgen studenten geen studiefinanciering meer als gift, maar moeten zij het geld om de studie te betalen gaan lenen. Afgelopen donderdag werden de Kamerleden ingelicht over de achtergrond van dit systeem. Onder andere kwam naar buiten dat afgestudeerden maandelijks 18 euro terug gaan betalen voor elke 5000 euro die zij hebben geleend.

Afgestudeerden mogen er, wanneer zij lenen volgens het leenstelsel, 35 jaar over doen om de schuld terug te betalen. Dit is nu nog vijftien jaar. De schuld mag ook sneller afbetaald worden, maar dit hoeft niet. Voordeel aan sneller afbetalen is dat zij minder kwijt zijn aan rente.

De gemiddelde schuld is nu 15.000 en dit zou met het leenstelsel zo’n 6000 tot 9000 euro omhoog gaan. De overheid gaat er vanuit dat de meeste mensen de maximale termijn nemen om af te lossen. Naar planning van Jet Bussemaker vervangt het leenstelsel in september 2015 de basisbeurs.

Bron: Nu.nl