Op Stagemotor.nl kun je direct zoeken in 1.168 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale stage of afstudeeropdracht en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Stagemotor.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Columns

Nieuwsberichten | Persberichten | Gastbloggers  | 

De Cito-toets

Woensdag 6 februari 2013 - Charlotte Portielje

De Cito-toets, een voorproefje op je examens. Word je een advocaat of toch klusjesman? De Cito-toets zal je de uitslag gaan geven. De eerste belangrijke toets van je leven. Zenuwslopende momenten, met je tafel vol met snoepjes, want dat mag. Echt leren voor de toets kan je niet, je wordt puur getest op je intelligentie.

Voor mij is het al even geleden dat ik de Cito-toets aan het maken was. Maar ik weet nog precies hoe het ging en waar ik zat in de klas. Een lokaal vol klamme handjes, nog nooit was het zo stil. Vanaf gisteren hebben 165.000 leerlingen dat gevoel wat ik 8 jaar geleden had. Ik hoor de meester nog zeggen: “Het is zover, doe jullie boekjes maar open. Jullie kunnen beginnen, succes!”

Wat dit jaar wel nieuw was, is dat je de toets gewoon kon kopen. Voor niks al die zenuwen. Marktplaats bood namelijk de Cito-toets aan voor maar liefst 450 euro. Ondanks dat dit landelijk bekend was, is de Cito-toets ongewijzigd gebleven.

Je bent wel heel erg als ouder als je de Cito-toets gaat kopen. Blijkbaar zijn er ouders, die willen dat hun kind een hoog niveau behaalt op een fraude-wijze. Ze willen graag dat het kind een goede indruk kan maken bij hun vrienden. Hopelijk zijn er niet veel ouders geweest die dit hebben gedaan en zijn het slechts de nieuwsgierige kinderen die deze toets hebben aangeschaft. Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee, want jezelf echt bewijzen komt pas later.

Trefwoorden: Column Cito-toets Groep 8