Op Stagemotor.nl kun je direct zoeken in 1.168 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale stage of afstudeeropdracht en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Stagemotor.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns | Gastbloggers  | 

Gevolgen van leenstelsel voor HBO en WO hetzelfde

Dinsdag 11 november 2014 - Tara Stokdijk

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft op verzoek van het CDA de effecten van het leenstelsel doorgerekend en bracht hierover een rapport naar buiten. Hier staat in dat het wegvallen van de basisbeurs ongeveer dezelfde gevolgen heeft voor het latere inkomen van hbo-studenten als voor universitaire studenten.

Wo’ers zullen gemiddeld vijftig procent meer gaan lenen, maar dit zal gecompenseerd worden met een hoger inkomen. Per saldo zal sprake zijn van ongeveer een gelijk terugbetaalpercentage en inkomenseffecten, schrijft het CPB.

Een uitzondering hiervoor zijn uitwonende studenten, die ongeveer vijftig procent meer lenen dan thuiswonende studenten. Het terugbetaalpercentage bij uitwonende studenten zal dalen door hogere schulden door de afschaf van de basisbeurs.

Bron: Novum