Op Stagemotor.nl kun je direct zoeken in 1.151 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale stage of afstudeeropdracht en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Stagemotor.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Columns

Nieuwsberichten | Persberichten | Gastbloggers  | 

Natuurlijk schat, neem jij nog maar een wodka

Woensdag 5 september 2012 - Merely van der Drift

Ondanks dat kinderen tussen de 11 en 12 al voor alcohol worden ingelicht, heeft een derde weleens gedronken. In groep 7 en 8 heeft zelfs een vijfde al weleens een biertje gedronken. Deze verontrustende cijfers kwamen uit een onderzoek van het Trimbus-onderzoek.

Ouders worden steeds makkelijker wanneer hun kind een biertje of breezer wilt. Veel weten dan ook niet de gevolgen van vroegtijdig dronkenschap. Elke slok voor je 24ste kan gevolgen hebben voor je hersenen. Je hersencellen gaan namelijk kapot. De meeste kinderen beginnen thuis voor het eerst met drinken.

Gemeente Rotterdam gaat binnenkort beginnen met de voorlichting over drugs en alcohol. Zowel de kinderen als hun ouders worden hier voorgelicht. Hoewel negen jaar nog erg vroeg is, vind ik het goed dat ze dit initiatief willen gaan nemen. Ze worden nu namelijk pas voorgelicht op de leeftijd dat ze voor het eerst gaan drinken. Misschien moet deze voorlichting niet zo standaard. Kinderen schrikken niet van de zin: “Niet drinken, dat is niet goed voor je. Dan sterven je hersencellen af.” Toen ik op de basisschool zat, kreeg ik een zwarte long te zien. Dit kwam door roken. Voor mij heeft dit wel geholpen, de rest van mijn vriendengroep en omgeving helaas niet. Nee, ze moeten beelden laten zien. Beelden van jongeren die in coma liggen, van de ouders hoeveel verdriet die daarvan hebben. Verhalen laten vertellen, door jongeren die het zelf hebben meegemaakt. Dit moet niet alleen op hun negende gebeuren, maar elk jaar even aandacht aan besteden.

Of het daadwerkelijk het aantal comazuipers tegen gaat, geen idee, maar het is te proberen. De grootste oorzaak is toch het stoer doen, grappig overkomen. Oh wat leuk dat je de vorige avond raar hebt gedaan, maar wil je daar echt om bekend staan? Wil je echt de volgende dag heel je vriendengroep opbellen om je te verontschuldigen voor je verschrikkelijke gedrag? Helaas wordt niet iedereen leuk dronken. Een borreltje op zijn tijd kan, maar hele flessen leegdrinken gaat echt weer te ver.

Nou klink ik wel heel volwassen, ik neem nog maar een breezer. Proost!

Bron: www.metro.nl


Bookmark dit artikel:
| Feed bekijken | Toon alle