Op Stagemotor.nl kun je direct zoeken in 1.146 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale stage of afstudeeropdracht en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Stagemotor.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns | Gastbloggers  | 

Nog een lening erbij

Dinsdag 4 september 2012 - Merely van der Drift

Nieuw schooljaar, nieuwe regels. Bezuinigd moet er worden en dat gaat ook gebeuren. De grootste veranderingen op een rij:

1. Langstudeerboete
Wel een boete, geen boete, alleen uitzonderingen. Iedereen werd de afgelopen weken gek van die onzekerheid. Maar het is er eindelijk uit. De langstudeerboete blijft. Eerlijk? Dat is per mens verschillend. Voor degene die de boel oplichten is het hun eigen schuld, voor anderen is het gewoon zielig. Je mag er nu vijf jaar over doen, elk jaar langer kost je 3063 extra. Maar, dan mag je wel zelf bepalen of je het in termijn of in een keer betaald.

Wel is zijn er uitzondering. Stel dat je ziek wordt, waardoor er uitloop is, dan mag je er één jaar langer over doen. Ook kan je bij je school aankloppen voor financiële steun.

2. Ov-kaart
Ook dit is aangescherpt. Mocht je voorheen nog zeven jaar een OV gebruiken. Nu mag je dit nog maar vijf jaar gebruiken. Dit gaat dus precies op met je studeren. Mag je naast een boete, ook nog eens je OV zelf gaan betalen.

3. Tweede studie
Dit jaar mogen studenten nog een tweede studie afmaken tegen het normale lage collegegeld. Hierna wordt dit ook meer. De onderwijsinstellingen krijgen geen geld meer voor studenten die en tweede studie doen. Deze regel is er in 2009 gekomen. Toen hadden de scholieren nog drie jaar om hun studie af te maken. Er is nog geen oplossing wat ze na dit jaar met de leergierige gaan doen.

4. Master
Studenten die een master gaan doen, maar nog vakken hebben openstaan van hun bachelor, zijn dit jaar de dupe. De voorwaarden zijn strenger geworden en dit is dus niet meer mogelijk.

Dit zijn maar een paar punten die zijn veranderd, maar wel belangrijke punten. Tijd om gewoon nog een lening erbij te nemen. Het gaat al zo goed met de economie.


Bookmark dit artikel:
| Feed bekijken | Toon alle