712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


10 tips om je tentamen goed voor te bereiden

Maandag 1 oktober 2012 - Merely van der Drift

Tentamens zijn altijd stressend. Je moet veel leren in een korte tijd. Vervolgens heb je maar twee kansen om ze te halen. Haal je ze niet? Dan mag je het jaar erna pas weer een herkansing maken. Stof is dan al gedeeltelijk uit je hoofd en het is moeilijk om dat weer naar boven te krijgen. Hier wat tips om je goed voor te bereiden om je tentamens. Zowel ervoor, tijdens als erna.

Voor het tentamen

1. Aanwezigheid
De belangrijkste dingen worden in de les verteld. Zorg daarom dat je altijd aanwezig bent. Vaak de laatste les voor het tentamen worden er nog punten behandeld die er in ieder geval in voorkomen. Ook wordt er vaak een oefententamen gemaakt. Dit tentamen lijkt meestal op het echte tentamen. Zo weet je in ieder geval al hoe de structuur van het tentamen is.

2. Opletten
Als je aanwezig bent, moet je natuurlijk wel opletten, anders heeft het nog geen zin. Ren dus niet gelijk naar het achterste hoekje om daar met je vrienden te gaan praten. Ga in het midden of een beetje voorin zitten en concentreer je echt op de lesstof. Neem je boeken mee en doe goed mee. Zo kan je gelijk vragen stellen als je iets niet snapt.

3. Planning maken
Een dag van te voren er achter komen dat je toch écht wat meer tijd aan de stof had moeten besteden is niet slim. Een nacht van te voren gaan leren helpt dan ook totaal niet. Helemaal niet als je de volgende dag er bij loopt als een zombie. Wanneer je een planning maakt, kan je precies zien hoe lang je erover doet. Zo kan je makkelijk een dagje vrij nemen om iets leuks te gaan doen, wanneer je iets langer van te voren begint, in plaats van je de laatste week op te sluiten. Meer rust zorgt ook voor beter leerwerk.

4. Samenvatting
Markeer de belangrijke dingen in je boek. Maak daarna een samenvatting. Doordat je je eerst al erop concentreert door het te marken en later nog een keer herhaalt door het op te schrijven blijft het beter hangen. Zo kan je aan het einde vaak nog even snel doorlezen i.p.v. 300 bladzijdes vol nutteloze informatie weer door te bladeren op zoek naar dat ene stukje.

5. Herhalen
Herhalen is de kracht. Op deze manier blijft het in je hoofd zitten, tot in de ellendigheid aan toe. Iets anders handigs is om je ouders, vriendje, zus, oma of wie dan ook je te laten overhoren. Niet altijd even leuk, maar dit is de manier om erachter te komen of je het ook echt uit je hoofd weet.

6. Rust
Ga niet de avond van te voren nog tot heel laat leren. Je kunt beter op tijd naar bed gaan en dan iets vroeger op staan. Wanneer je uitgerust bent nemen je hersens veel meer op. Je moet ook niet nog vlak van te voren alles gaan doornemen. Hierdoor raak je in de war en sneller in de stress. Probeer minstens anderhalf uur van te voren niet meer eraan te denken.

 

 

Tijdens het tentamen

7. Concentratie
Probeer je te concentreren. Geef niet toe aan mensen die bij je af willen kijken, die leiden je alleen maar af. Je moet ook niet op de rest van de klas letten. Het slimste is om vooraan te gaan zitten. Anders zie je je buurman voor je heen en weer aan het bewegen op de stoel, naast je is met zijn voet aan het tikken en aan de andere kant is er één verkouden.

8. Vul altijd een antwoord in
Vooral bij de multiple choice vragen is dit belangrijk: Vul altijd een antwoord in. De kans is groter dat je het goed hebt, dan dat je niks invult. Ook bij gewone open vragen is dit slim om te doen. Er kan altijd een kern van waarheid in je antwoord zitten. Scheelt je toch weer wat punten.

9. Deelnemen
Wil je door omstandigheden het eerste tentamen niet maken, probeer toch te gaan. Ook al kan je haast niks invullen, je weet wel de manier hoe de vragen gesteld worden. De kans is namelijk groot, dat het volgend tentamen qua structuur hetzelfde is, alleen dat de vragen net iets anders zijn.

Na het tentamen

10. Tentamen inzien
Toch uiteindelijk niet je tentamen gehaald? Ga niet gelijk bij de pakken neerzitten. Vaak regelt de leraar nog dat je het op een bepaald tijdstip kan inzien. Ga hier dan heen. Op deze manier kan je zien wat je fout hebt gedaan en wat je dus nog beter moet leren. Wat je eventueel niet snapte op de toets, kan je gelijk aan je leraar vragen. Ga niet gelijk de volgende dag weer blokken. Neem even rust, maak een nieuwe planning en vraag eventueel of je ouders je kunnen helpen.

Succes!