741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


4 procent van de Vlaamse studenten loopt bij psychiater

Donderdag 6 december 2012 - Merely van der Drift

Niet iedereen is hetzelfde en sommige mensen zitten met zichzelf in de knoop. Het kan ook dat je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt. Wanneer een van deze dingen bij jou speelt, kan je kiezen om naar een psychiater of psycholoog te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 25 Vlaamse studenten dit doet.

Dit kwam uit onderzoek van verschillende hogere onderwijsinstellingen. Wanneer je bij een psycholoog loopt, wil je graag je verhaal kwijt. Dit gaat om lichte problemen of om gebeurtenissen die je wilt verwerken. Een psychiater gaat vaak iets verder. Dit gaat om geestelijke klachten, wat eigenlijk ‘in je hoofd’ zit. Hoewel er dus aardig veel op gesprek gaan, blijft dit vaak toch een taboe. Naar de psychiater gaan, wordt namelijk gelinkt aan gek zijn. Terwijl dit vaak helemaal niet zo is.

In Antwerpen ligt dit cijfer nog hoger. Op de universiteiten en hogescholen gaat 25 procent op gesprek. Elk jaar wordt dit aantal. Vooral met de kerst vragen meer studenten om een gesprek met een psycholoog of psychiater. Het is de tijd van gezelligheid, maar ook van eenzaamheid. De donkere dagen worden steeds langer en het weer nodigt ook niet uit om lekker naar buiten te gaan en mensen op te zoeken. Daarnaast komen veel studenten voor hun faalangst, uitstelgedrag en angststoornissen.

Bron: standaard.be