739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


5 tips om je geweldig te presenteren

Donderdag 27 september 2012 - Merely van der Drift

Presenteren. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Gaat het op de middelbare school nog over een boek of een idool, moet je op het hoger onderwijs je project presenteren voor hele klassen. Het merendeel van de studenten slaat het dan ook liever over.

Oefening baart kunst, maar je komt al ver met zelfvertrouwen. Hier een paar tips hoe je geweldig presenteert, zowel op school als bij een sollicitatie.

1.Research
 Doe van te voren genoeg research. Bij een presentatie moet je van alles op de hoogte zijn. Niets is beter, dan dat je antwoord kunt geven op de verschrikkelijke vragen van je leraar. Hoe meer research je doet, hoe meer je weet en hoe natuurlijker je kunt presenteren. Dit geldt hetzelfde voor een sollicitatie. Als je laat zien dat je je al in het bedrijf hebt verdiept, kom je veel beter over

2. Verbaal en non-verbaal contact.
Zowel het verbale als het non-verbale contact is zeer belangrijk. Ook al spreek je met je vrienden straattaal, wanneer je presenteert moet je gewoon normaal ABN praten. Ook bij een sollicitatie. Het gaat er niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Je mag best je mening laten gelden, zo lang je maar niemand beledigd. Zo laat je zien dat het belangrijk vindt en je goed wil presenteren. Non-verbale contact is ook zeer belangrijk. Maak oogcontact en lach. Hoofd omhoog en rug gestrekt. Niet inzakken en je hoofd omlaag halen, dit komt onzeker en ongemotiveerd over.

3. Interactie
Bij een presentatie erg belangrijk. De interactie met het publiek. Het volk is nou eenmaal moeilijk stil te houden en je houdt vaak hun concentratie door ze ook te betrekken in het verhaal. Zo hoeven ze niet alleen te luisteren.

4.Volgorde
Weet hoe je wilt gaan praten. Oefen het van te voren goed en kijk hoe je het best kan vertellen. Begin je eerst met de uitkomsten en licht je het later toe, of houd je het spannend tot het einde? Een zodanige volgorde is uitermate belangrijk en kan je presentatie maken of breken.

5. Zelfvertrouwen
Hoe zelfverzekerd je ook begint, blijf dat volhouden. Veel mensen zwakken af naarmate het einde in zicht komt. Zo zorg je alsnog dat de luisteraars afgeleid worden. Probeer dus tot het einde krachtig over te komen.

Dit zijn een paar kleine tips. Maar hoe veel je ook kan voorbereiden, oefenen is het belangrijkste. Niet wegkruipen wanneer er iemand wordt gevraagd om te presenteren, maar opstaan. Leraren waarderen het alleen maar en het helpt je veel voor later. Succes!

 

Bron: www.debatrix.com