737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Aantal contacturen omhoog

Dinsdag 25 september 2012 - Merely van der Drift

Vaak hoor je de ouders klagen over het schoolgeld, maar ook studenten er over. Ze betalen veel schoolgeld, maar gaan eigenlijk nooit naar school. Niet omdat ze spijbelen, maar omdat er gewoon niet meer uren zijn ingeroosterd. Hogescholen en universiteiten willen dit nu gaan veranderen.

Het voorstel van de scholen is een schoolweek van minimaal 12 uur. Dit hebben ze voorgelegd aan de minister van onderwijs, Halbe Zijlstra. Zijlstra was een tijd geleden ook al in het nieuws, toen er zo’n commotie werd gemaakt over de langstudeerboete. Nu willen ze de uren gaan opkrikken. Sommige scholen willen dit zelfs omhoog gooien tot 15 20 uur per week.

Dit voorstel is een deel van de prestatieafspraken. Door middel van deze afspraken worden de scholen beloond wanneer ze zich aan verschillende afspraken houden. Deze afspraken zijn zowel het aantal leerlingen, als de kwaliteit, als het aantal contacturen. De prestatieafspraken worden waarschijnlijk in november getekend.

Het is een goed plan om het aantal contacturen wat omhoog te schroeven. Een schoolweek van 12 uur is hooguit 2 3 uur les per dag, of meer wanneer ze een dag vrij hebben. Scholieren die het niet zelf betalen vinden het ideaal, zo kunnen ze er nog voldoende naast werken en niets doen. Ouders vinden dit minder. Het schoolgeld is meestal rond de 1771 euro op het hbo. Ze betalen genoeg, maar willen daarvoor wel hoog onderwijs voor in de plaats.

Bron: www.telegraaf.nl