737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Aantal studenten architectuur moet omlaag

Woensdag 6 februari 2013 - Charlotte Portielje

Opleidingen in de architectuurbranche worden steeds populairder onder de studenten. Te populair volgens de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Er ontstaat een overschot aan afgestudeerde architecten.

Er is een veel groter aanbod aan afgestudeerden architecten dan dat er vacatures zijn. De arbeidsmarkt in de architectenbranche is op dit moment extreem slecht, volgens de BNA-voorzitter. Echte verbeteringen in de branche zijn nog niet in zicht. Dat de branche van architecten op het moment zo slecht is, heeft te maken met de crisis in de bouw. Er wordt veel stil gelegd in de bouw, omdat er geen geld voor is.

Sinds 2008 is de werkgelegenheid bijna gehalveerd. In 2007 waren er ongeveer 12.000 mensen werkzaam in de branche, tegenwoordig is dit minder dan 7.000. Als de crisis voorbij is, zal het probleem niet gelijk zijn opgelost. De BNA verwacht dat er een afnemende behoefte ontstaat aan nieuwe woningen en gebouwen.

De BNA wilt dat het aantal afstuderende architecten minder dan 500 per jaar wordt. Nu is dat nog 500 tot 1000 studenten per jaar. Om dit naar beneden te krijgen is er een strengere selectie nodig.

 

Bron: Volkskrant