740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Aantal uitvallende studenten blijft stijgen

Vrijdag 7 december 2012 - Merely van der Drift

Een ontrustend bericht voor de onderwijsinstellingen. Hoewel er alles aan gedaan wordt om uitval te voorkomen, worden deze cijfers met het jaar hoger. Uit onderzoek is nu gebleken dat de afgelopen vijf maanden wel 15 duizend eerstejaars zijn gestopt met hun opleiding.

Een van de redenen is de beurs. Wanneer je voor 1 februari stopt, hoef je geen geld terug te betalen aan de overheid. Je hebt alleen een half jaar verspilt, maar verder geen schuld. Op de Erasmus Universiteit is 10 procent van de eerstejaars gestopt. Waarschijnlijk komt dit door de nieuwe norm die veel studies hanteren. Bij deze norm moet iedere feut alle punten halen voor de propedeuse. Normaal was dit 40 tot 50 punten, nu moeten alle 60 punten worden gehaald. Wanneer studenten nu al een onvoldoende halen, daalt hun vertrouwen en besluiten ze te stoppen zodat ze geen extra kosten maken.

Niet alleen op de universiteit is er hoge uitval. Bij de Hbo’ers besloot 15 procent om het bijltje erbij neer te leggen. Ook hier heeft de BSA-norm er waarschijnlijk mee te maken. Hoewel de Hbo-studenten  nog niet alle punten in hun eerste jaar hoeven te halen, wordt de norm wel steeds hoger. De onderwijsinstellingen zijn bang dat het aantal uitgevallen studenten alleen maar hoger wordt de komende jaren, aangezien het collegegeld ook omhoog gaat. Mensen nemen liever het zekere voor het onzekere en stoppen eerder, in plaats van na een paar jaar van de opleiding af te moeten en met een grote schuld blijven zitten.

Bron: Erasmusmagazine.nl