712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Afgestudeerd? Tijd om rijk te worden

Donderdag 16 mei 2013 - Charlotte Portielje

Het leven als een student is één en al genieten, maar het houdt een keer op. De vrijetijd die je ooit had krijg je waarschijnlijk nooit meer terug. Het is een zorgeloos leventje en centraal staat vaak ‘lang leve de lol’. Eén voordeel de student heeft weinig te besteden en dit veranderd als het goed is wel als starter op de arbeidsmarkt.

Het ‘zware’ leven gaat beginnen. Eerste struikelblok wat je mogelijk gaat tegenkomen is het vinden van een baan. Deze tijd hebben de starters het best zwaar. Er wordt vaak werkervaring gevraagd, wat een starter dus meestal niet heeft. Maar goed, we gaan er gewoon van uit dat er voor iedereen een baan beschikbaar is. Je gaat eindelijk veel verdienen.

Wat ga je van dat salaris allemaal doen? De meeste studenten houden een flinke studieschuld over van het studeren. De gemiddelde schuld is ongeveer 15.000 euro. Dit is een nieuwe uitgavepost die er bijkomt zodra je bent afgestudeerd. Daarnaast ga je waarschijnlijk weg uit het huis van je ouders of de kamer waar je woont. Eindelijk een eigen appartement voor jezelf. Ook dit gaat extra kosten opleveren, hoe groter je huis, hoe meer kosten je eraan hebt. Daarnaast verdwijnt je studiefinanciering, huurtoeslag (afhankelijk van je salaris) en de kans op zorgtoeslag is ook klein. Al met al, ga jezelf nog niet helemaal rijk rekenen wanneer je afgestudeerd bent. Er verdwijnen namelijk een aantal inkomsten en er komen weer nieuwe uitgaven bij.
 

Bron: Studenten.net