737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Afschaffing beurs voor uitwisselingsstudenten

Dinsdag 23 oktober 2012 - Merely van der Drift

Jaarlijks vertrekken er duizenden studenten naar het buitenland. Ervaring opdoen, nieuwe mensen leren kennen of gewoon even lekker weg van alles, allemaal motivaties om hun spullen te pakken en de wijde wereld in te trekken. Er wordt zowel gestudeerd als stage gelopen. Het buitenland kost alleen veel geld en laat dat nou net nog wat moeilijker worden.

Voor iedere student die gaat studeren in Europa is er een speciale beurs samengesteld. Wanneer je deze beurs aanvraagt, kan je 220 euro per maand krijgen. Dit krijg je naast je uitwonende studiefinanciering en OV-Vergoeding. Ideaal dus, want zo kost het buitenland weer een klein beetje minder. Helaas denkt de politiek hier anders over. Ze willen deze beurs namelijk gaan afschaffen.

De Europese Unie heeft op dit moment een tekort van 90 miljard. Door de beurs af te schaffen hopen ze dit tekort voor een deel te dekken. Aan de ene kant logisch, maar aan de andere kant juist helemaal niet. Studenten die naar het buitenland gaan doen daar een fantastische ervaring op. Deze ervaringen nemen ze later mee in hun verdere leven. Ze leren met verschillende culturen omgaan en zich aan te passen in verschillende situaties. Dit kan je dan weer gebruiken tijdens je carrière.

Zelf vertrek ik in januari naar Zweden om daar vijf maanden te studeren. Zweden staat bekend om de hoge prijzen, vooral van eten en drank. Omdat ik ook mijn woning moet betalen en iets van het land wil zien, is die beurs meer dan nodig. Ik red het waarschijnlijk net met mijn financiën, maar ik ken klasgenoten die niet meer op uitwisseling kunnen wanneer de beurs afgeschaft wordt.

Het is goed van de regering en de EU dat ze willen bezuinigen, maar waarom moet dit op onderwijs? Wij zijn toch de toekomst? De studiefinanciering wordt al van tafel geveegd, het OV is nog maar vijf jaar geldig en nu gaat ook deze beurs weg. Er moet toch juist geïnvesteerd worden om goede en slimme studenten de wijde wereld in te sturen? Een goed economisch land draait vanwege de hoogopgeleiden, maar op deze manier kunnen veel slimme mensen, met misschien wat minder geld, niet naar school en worden hun kwaliteiten niet benut. Hard werken zit er voor sommige ook niet in. Er geldt namelijk ook nog een bijverdiengrens. Verdien je boven € 13.362,53 per jaar, dus 1113,54 per maand, dan wordt sowieso je ov-vergoeding en je basisbeurs afgeschaft. Daarnaast moet je alles terugbetalen wat je boven die grens verdient. Niet veel studenten komen boven deze grens, maar je wordt dus nog eens beboet wanneer je wel hard wil werken.

Misschien moet de regering eens denken aan andere nutteloze dingen die afgeschaft moeten worden en meer denken aan de werkelijke toekomst. Even de gouden koets van de koning verpatsen, verhuizen naar een kleiner paleis of wat van die belachelijke hoeden verkopen. Het is echt allemaal niet zo moeilijk. Egoïsme, puur egoïsme.

Bron: scienceguide.nl