737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Afwijzing vanwege hoofddoek

Maandag 21 maart 2016 - Gianna

Meisjes met een hoofddoek hebben minder kans met het vinden van een mbo stage. De Marokkaanse meisjes worden bevoordeeld op hun uiterlijk door bedrijven.

Het kennisplatform Integratie en Samenleving van het Verwey-Jonker Instituut heeft onderzoek gedaan naar stages in het mbo. Tijdens dit onderzoek zijn 120 mensen ondervraagd, deze ondergevraagden bestonden uit werkgevers, studenten en stagebegeleiders. Het gaat hierbij echter nog om een verkennend onderzoek.

De discriminatie komt vooral voor bij de wat kleinere bedrijven. Deze bedrijven bevinden zich vooral in de administratie, techniek, detailhandel en horeca.

Dat uiterlijk een rol speelt is nogal duidelijk, want vaak blijkt dat meiden met een hoofddoek minder gewenst zijn voor functies met veel klantencontacten. Een hoofddoek zou niet passen bij de commerciŽle uitstraling van een bedrijf. Dit werd beantwoord door meerdere stagebegeleiders die meededen aan het onderzoek.

Naast meiden met een hoofddoek hebben ook Marokkaanse jongens moeite met het vinden van een stage. Dit zou met name komen door de slechte ervaringen die bedrijven hebben gehad met Marokkaanse jongeren. De verwachtingen die bedrijven hebben gaan vaak over het verzuim, betrouwbaarheid, te laat komen en diefstal.

Ondanks de discriminatie laten stagebegeleiders weten dat zij niet discrimineren, maar het aan de studenten zelf ligt. Het gedrag van leerlingen zelf zou ervoor zorgen dat ze niet aan bepaalde stages kunnen komen.

Bron: metronieuws.nl