741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Alweer student gediscrimineerd door bedrijf

Woensdag 12 maart 2014 - Sanne Hofman

De laatste tijd verschijnen er steeds meer berichten in de media over studenten die gediscrimineerd worden tijdens hun sollicitatieperiode. Vandaag verscheen er een bericht van de Rotterdamse student Reedie die dolgraag stage wilde lopen op de lease afdeling bij ING. Hij kreeg per ongeluk een interne mail van het bedrijf waarin hij omschreven werd als ‘die boef uit Curaçao’.

Reedie is een 23 jarige Rotterdamse student. Hij studeert bedrijfseconomie en moet deze periode voor zijn studie stage gaan lopen. ING leek hem het ideale bedrijf en hij wilde daar dolgraag aan de slag. In januari dit jaar zou er een sollicitatiegesprek plaatsvinden. Over die afspraak werd wat heen en weer gemaild door Reedie en ING. Toen kreeg Reedie een mail die eigenlijk niet voor hem bedoeld was…


‘Die boef uit Curaçao’
In de mail die Reedie per ongeluk ontving van een medewerker van ING stond: ‘Die boef uit Curaçao wil misschien vanmiddag komen om 15.00 uur. Ben je dan in the house?’

Reedie was in eerste instantie alleen maar verbaasd toen hij de mail onder ogen kreeg. “Ik heb die mail meerdere keren gelezen en kon werkelijk mijn ogen niet geloven. Dit heb ik echt nog nooit eerder meegemaakt.” vertelt Reedie aan de pers.

Na de mail een paar keer te hebben gelezen besloot Reedie direct naar het Rotterdamse hoofdkantoor van ING te gaan. Aan de balie stond hij lang te wachten en werd maar niet verder geholpen. Op en gegeven moment was voor hem de maat vol.


Aangifte
Reedie besloot aangifte tegen het bedrijf te doen bij de politie en bij het anti-discriminatiebureau RADAR. Onderweg naar het politiebureau werd Reedie gebeld door de betreffende medewerker van ING. Hij vertelde dat het allemaal om een ‘grapje’ ging. Reedie accepteerde deze smoes niet en liep door naar het politiebureau.

“Discriminatie is echt onacceptabel. Ik ken deze man niet, hij heeft mij nog nooit gezien en toch noemt hij mij 'die boef uit Curaçao'. Waar slaat dat op? Ik heb geeneens een strafblad.” aldus Reedie. Zijn doel van de aangifte is het onder de aandacht brengen van discriminatie op de werkvloer. “Het is belangrijk mensen bewust te maken dat dit soort dingen blijkbaar gebeuren. Allochtonen hebben hetzelfde recht als anderen op een stageplek.” vertelt hij.


Reacties
Hogeschool Rotterdam staat volledig achter student Reedie en steunt hem in het proces. De hogeschool vindt deze zaak ongehoord en onacceptabel. In een brief heeft de school opheldering gevraagd aan ING. “Dit is een hele botte vorm van racisme. Wij veroordelen dit ten zeerste. Het is zorgelijk dat gevoelens die blijkbaar in de samenleving voorkomen, op deze wijze bij onze studenten terechtkomen. Een stageplek moet een veilige plek voor onze studenten zijn.” aldus voorzitter van Hogeschool Rotterdam Ron Bormans.

ING heeft gereageerd op de brief van de hogeschool en op de aangifte. Het bedrijf geeft aan deze gebeurtenis erg betreurend te vinden en passende maatregelen tegen de werknemer te hebben genomen. “De woordkeuze van deze medewerker was onbehoorlijk en druist in tegen al onze principes. We hebben de Hogeschool Rotterdam en de student onze oprechte excuses aangeboden.” aldus ING.

Ook bood ING Reedie een nieuwe stageplek aan. Deze heeft hij geweigerd.


Bron: AD