739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Amsterdamse scholieren ontmoeten Obama

Dinsdag 25 maart 2014 - Sanne Hofman

Gisteren mochten 65 leerlingen van het Sweelinck College, een vmbo school in Amsterdam Zuid, president Barack Obama welkom heten in het Rijksmuseum. Dit was voor de jonge scholieren natuurlijk een hele eer. Echt zenuwachtig waren de scholieren niet. Veel van hen grepen juist hun kans en begonnen een praatje met Obama of vroegen een handtekening.

Het is natuurlijk niemand ontgaan. Gisteren is de nucleaire top in Nederland aangekomen. Mark Rutte heette gisteren alle 53 wereldleiders en andere belangrijke gasten welkom. Voor de officiŽle openingsceremonie begon en de belangrijke vergaderingen van start gingen bezocht de president van Amerika, Barack Obama, het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar werd hij welkom geheten door verschillende scholieren van het Sweelinck College.


Nuchter
De jonge scholieren reageerden erg nuchter op de aankomst van president Obama. Zo vertelt de 16 jarige Courtney Donker: “Mijn klasgenootje naast mij gaf Obama een bosje met oranje tulpen, ik kreeg een stevige handdruk. Ik twijfelde even maar ging toen toch maar geen praatje aan. Ik wist niet wat ik hem moest vragen. Ik had ook niet verwacht dat hij zů dichtbij zou komen.”

Courtney had zich netjes aangekleed, maar niet te overdreven. Ze had bijvoorbeeld gewoon haar oude gympies aan. “De ontmoeting was stiekem wel erg leuk, maar om nu nieuwe schoenen te kopen voor Obama gaat wel een beetje ver.” vertelt zij nuchter.


Geen selfies en handtekeningen
Van te voren waren er veel regels met de scholieren en docenten doorgenomen. Scholieren en docenten kregen verschillende instructies, werden gefouilleerd, mochten geen mobiele telefoon meenemen en moesten hun paspoort laten zien. “Geen knuffel, kus of high five. Geen mobiels, geen tassen, geen handtekeningen. Blijf achter de afzetting en wees niet te opdringerig.” vertelt Courtney over de instructies die zij kreeg. “Het was wel jammer dat we geen selfie mochten maken.” vertelt ze lachend.

Toch was er een scholiere die haar stoute schoenen had aangetrokken. De 16 jarige Giulia Turnu vroeg de president om haar jaarboek te tekenen. “Ik had het boek bij me en op het moment dat Obama mij een hand gaf, dacht ik: ik vraag het hem gewoon zelf. Hij was ontzettend aardig en zei meteen dat hij dat natuurlijk wel wilde doen. 'Dream big dreams' schreef hij boven zijn handtekening.”


Gewone man
De scholieren zijn erg enthousiast over hun ontmoeting met de belangrijkste man van de wereld. “Eigenlijk kan ik nog steeds niet geloven dat ik met de belangrijkste man van de wereld heb gepraat. Ik heb gewoon een praatje met hem gemaakt! Dat hadden we van te voren echt niet verwacht.” vertelt de 15 jarige Maud Stoeckart.

“Hij zag er precies zo uit als op tv. Eigenlijk is het een doodnormale vent. Hij is helemaal niet hooghartig. Hij kwam met een vrolijk gezicht op ons af lopen en stelde allerlei vragen: hoe oud we zijn, vanaf welke klas we Engels leren en wanneer we vakantie hebben. En toen hij afscheid nam, zei hij: bedankt voor jullie tijd.” aldus Courtney Donker.


Bron: AD