779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Astronomische stagevergoedingen trekken studenten naar Silicon Valley

Donderdag 5 oktober 2017 - Yvo

Het mekka voor ICT en software bedrijven ligt verscholen in CaliforniŽ in Amerika, namelijk Silicon Valley. De grootste bedrijven ter wereld zitten in dit gebied gevestigd. Google, Facebook of Apple je kunt het zo groot niet bedenken of ze hebben het in Silicon Valley. En deze bedrijven deinzen niet terug om hun stagiaires goed in de watten te leggen. Je zult wellicht wat harder moeten werken dan bij de gemiddelde supermarkt in je dorp maar de voordelen die je er bij krijgt zijn ook niet geheel onverdienstelijk

Bijna alle bedrijven ter wereld zijn wel eens in zee gegaan met een stagiair. In Nederland mag je vaak blij zijn als je al een stagevergoeding krijgt en je mag al van geluk spreken als je meer dan €400 krijgt. Er is een plek op de wereld waar dit anders is, waar je gemiddeld $6500 dollar per maand krijgt. Silicon Valley biedt bij uitstek de hoogste stagevergoedingen ter wereld en regelt ook nog eens de huisvesting en andere onkosten. Maar bij deze grote bedrijven kom je natuurlijk niet zomaar terecht.
Sollicitatieprocedure†
Want om in aanmerking te komen voor deze riante leefomstandigheden moet je eerst aan een strenge sollicitatieprocedure voldoen. Bij Google duurt deze bijvoorbeeld drie maanden en wordt er werkelijk op alles wat je doet en zegt gelet. De vacatures die bij deze bedrijven lopen zijn vooral op het ict en programmeurs gebied. En wat het belangrijkste is bij bijvoorbeeld Apple is de geheimhouding. Veel bedrijven die in Silicon Valley gevestigd zijn maken hun producten aan de hand van de vernieuwing van de markt. Wanneer er dus naar buiten komt is het product geen ultieme vernieuwing meer en kan de omzet dus tegenvallen. Sommige stagiaires weten niet eens aan wat voor producten ze werken.
Schaduwkant
Het werken bij een vooruitstrevend bedrijf in Silicon Valley heeft helaas ook een keerzijde. De motivatie en mindset is daar namelijk heel anders dan bij bedrijven in Nederland. Beslissingen die worden gemaakt gaan soms om miljarden euro’s meer dan hier in Nederland. Dus de concurrentie en mentaliteit† is soms moordend. Bazen, werknemers en begeleiders kampen regelmatig met enorme stress waardoor de sfeer op het werk niet altijd gezelliger wordt. Deze sfeer is vaak al wat minder aangezien iedereen in het bedrijf is gefocust op werken, werken en nog eens werken. Hierdoor is er weinig tijd om even een gezellig praatje te maken bij de koffieautomaat. Bij Facebook bijvoorbeeld komt het wel eens voor dat het bedrijf in een volledige lockdown gaat. Dit betekent dat werknemers en dus ook stagiairs constant moeten doorwerken, op zondag is er dan een uurtje ingepland waarop kinderen, partners of ouders langs kunnen komen om de werknemers even te zien.†
Ervaring†
Maar wat boven alle voor- en nadelen uitsteekt is datgene waar de stage echt voor is, namelijk de supergave werkervaring die je opdoet bij zulke grote bedrijven. Je komt er niet gemakkelijk binnen natuurlijk maar als het je lukt dan ben je wel binnen in de wereld waar het allermeest verdient wordt. Dus denk jij dat je uit 40.000 sollicitaties echt kan opvallen? Dan zou ik niet langer wachten.