800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


BOL of BBL?

Maandag 23 maart 2015 - Tayfun Kayahan

Veel studenten vragen zich dagelijks af of ze BOL of BBL moeten kiezen, maar wat is het beste voor jou? Iemand met veel discipline kan BBL doen, maar iemand zonder discipline kan GEEN BBL doen.

BOL

BOL is beroepsopleidende leerweg en dat betekent dat jij 5 dagen per week naar school gaat. Meestal zit je dan een half jaar op school en loop je half jaar stage. Dat verschilt per school. BOL is een opleiding waar je veel theorie bij krijgt. Het wordt ook wel de “luie” opleiding genoemd, want je krijgt alle aandacht van docenten en docenten helpen je om je huiswerk te doen. BOL is een goede keus als je een opleiding doet waar je veel begrippen moet leren, zoals geneeskunde.

 

BBL

BOL is beroepsbegeleidende leerweg en dat betekent dat jij 4 dagen in de week werkt en 1 dag naar school gaat. BBL is een opleiding waar je vooral ervaring opbouwt. Dus mocht je een opleiding gekozen hebben waar je ervaring goed kunt gebruiken, dan is BBL de juiste keus. Een voorbeeld van een goede BBL opleiding waar je veel ervaring kan opdoen is ICT. Meestal zeg ik dan ook:

“Je kan geen autorijden met een theoriecertificaat!”

 

Ervaring

Sinds kort ben ik overgestapt naar een BBL opleiding. Ik deed ervoor een BOL applicatie ontwikkelaarsopleiding, maar omdat ik goed mijn best heb gedaan en heel veel kennis heb opgedaan was ik me aan het vervelen in de klas. Daarom ben ik toch geswitcht naar een BBL opleiding, want bij een BBL opleiding krijg ik de juiste ervaring die ik later nodig zal hebben.

 

Op dit moment werk ik bij Republic M!. Republic M! is het grootste bedrijf dat het farmaceutische bedrijf ondersteunt met verschillende portalen. Bij Republic M! werk ik als een Web Developer. Er hangt een leuke informele sfeer waar ik lekker kan werken. Ik leer veel meer dan in de klas en ik word ook lekker uitbetaald!  Een BBL opleiding vereist wel heel erg veel discipline, want bedrijven waarderen het niet als jij vaak te laat kom. Dus mocht je geen discipline hebben, dan zou ik een BBL opleiding afraden! 

 

Wist je dat?

Wist je dat jij als student een bedrijf kunt hebben? Lees meer over de 17 jarige Tayfun die 2 bedrijven op zijn naam heeft staan!