737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Ben jij aansprakelijk voor materiële schade die je op het werk veroorzaakt?

Woensdag 12 oktober 2016 - Gast

Tijdens je stage bij een kantoor maak je veel gebruik van materialen die eigendom zijn van de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een PC, laptop of zelfs een smartphone. Wanneer je fulltime op de werkvloer aanwezig bent gebruik je deze mobiele apparaten zeer intensief. De kans dat er dan iets aan kapot gaat is dan natuurlijk aanzienlijker groter. Dat kan altijd gebeuren, want apparatuur heeft niet het eeuwige leven. Echter zijn er werkgevers die jou daar voor aansprakelijk kunnen stellen. Is dat wel mogelijk? En draai jij dan op voor de kosten?

Werkgever aansprakelijk

Als apparatuur kapot gaat, gebeurt dat in de meeste gevallen per ongeluk. De werkgever zorgt er dan voor dat deze zo snel mogelijk wordt vervangen zodat er verder kan worden gewerkt. Toch zijn er een aantal werkgevers die de schuld bij de werknemers neerleggen. Dit kan jou als stagiair ook overkomen. Natuurlijk gebeurt dat dan zonder opzet, maar voor een werkgever maakt dat dan niets uit.  Zij stellen jou dan aansprakelijk voor de schade, ondanks dat ze niet het naadje van de kous weten.  Kunnen werkgevers dat zomaar doen zonder geldige reden? In principe niet, tenzij zij kunnen bewijzen dat het er met opzet is gehandeld. Dat wil zeggen dat iemand doelbewust iets kapot maakt. Het is aan te nemen dat jij dit niet zomaar doet en dat een werkgever jou daar niet op kan pakken. Jij staat dan sterk in je schoenen, want er is geen bewijs dat je roekeloos hebt gehandeld. De werkgever is dan gewoon aansprakelijk voor alle schade. Toch is het vervelend als het gebeurt, want je wilt een goede band met de werkgever opbouwen. Hoe kan je dat oplossen?

Zoek naar oplossingen

Allereerst kan je de werkgever om de tafel gaan en uitleggen wat er is gebeurd. Door rustig met elkaar te praten en te luisteren naar elkaar kan de werkgever al veel sneller begrip hebben voor de situatie. In de meeste gevallen is de werkgever dan ook wel bereid om jou te geloven en zelf de apparatuur te vervangen. Als je echt in een goed daglicht terecht wil komen kan je ook zelf voorstellen om de schade te betalen voor een eventuele reparatie aan de apparatuur, ook al is dat niet jouw schuld. Daarmee laat je wel zien dat je hart voor de zaak hebt en een zeer positieve instelling.