712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


Bijverdienen als student: verkoop je oude telefoons

Vrijdag 10 maart 2017 - Michael: Onbeperkt Internet

Als student is het financieel niet makkelijk. Een bijbaan is voor de meeste studenten eerder regel dan uitzondering. Alle beetjes inkomsten zijn mooi meegenomen en daar gaat dit artikel over: hoe je als student een extra zakcentje kunt verdienen. Wat veel studenten vergeten is dat oude elektronica na vele jaren nog steeds geld oplevert.

Mobiele telefoons
Meerdere keren per jaar brengen Samsung en Apple een nieuw model op de markt en wanneer dit gebeurt dan daalt de prijs van het oude model. De early adopters, oftewel degenen die er snel bij willen zijn, bieden het oude toestel te koop aan waardoor het aanbod toeneemt ten opzichte van de prijs. Het gevolg: een dalende prijs. Daarom is het verstandig om oude telefoons niet te bewaren als je niet van plan bent het ooit nog te gebruiken. Hier moet je op letten als je een telefoon of ander apparaat wilt verkopen

Begrijp wat de waarde van het apparaat is
De waarde van een telefoon is afhankelijk van een aantal factoren. Het merk en model zijn het belangrijkst, net als de leeftijd. Een nieuwe iPhone 7 van Apple is immers meer waard dan een klassieke telefoon van Nokia uit de jaren negentig (niet de nieuwe 2017 modellen). Dit zijn de factoren die de waarde bepalen:

Merk

Model

Leeftijd

Opslagcapaciteit

Functionaliteit (of alles werkt)

Uiterlijk (of er geen schade is)

Wel of geen simlock

Vergelijk de opties
Als je een nieuwe mobiele telefoon koopt maar je hebt nog een telefoon dan heb je vele opties. De eerste optie waar veel mensen aan denken is de verkoop op Marktplaats. Hoewel er een grote groep gebruikers op Marktplaats op zoek is naar een tweedehands telefoon zijn er ook een aantal nadelen. Iedereen die er ervaring mee heeft weet dat onderhandelen lastig kan zijn, afspraken vaak niet nagekomen worden en dat er onbekenden aan de deur komen. Door deze nadelen kiezen steeds meer mensen ervoor om het oude toestel in te ruilen bij de provider of om het te verkopen aan een inkoper. Vergelijk de vergoeding die je krijgt bij een inruil met de vergoeding die een inkoper wil betalen. In veel gevallen biedt de inkoper de hoogste vergoeding maar door te vergelijken weet je het zeker.

Bekijk de betrouwbaarheid
Voordat je direct de vergoeding accepteert en de telefoon zo snel mogelijk opstuurt naar de inkoper is het verstandig om eerst de betrouwbaarheid te controleren. Wat zijn de ervaringen van anderen met de inkoper? Internet maakt het eenvoudig om de betrouwbaarheid te controleren. Zo zijn er verschillende websites die de inkopers controleren op betrouwbaarheid waarbij de ervaringen en eventuele klachten van klanten als basis gelden. Let op dat het bij elke inkoper mogelijk is dat de vergoeding lager uitvalt dan op de website. Dit is het geval als bepaalde schade tijdens de test naar voren komt maar niet aangegeven is op de website. Als je interpretatie van de staat van de telefoon anders is dan de beoordeling van de inkoper dan kan een verschil ontstaan in de verwachte vergoeding en de werkelijke vergoeding die men wil betalen. Het is dan echter de meeste gevallen mogelijk om de mobiele telefoon gratis retour te laten versturen. Nu je weet hoe het werkt is het aan jou om je studentenhuis overhoop te halen op zoek naar oude telefoons.


Let op: Als een inkoper, persoon of ander bedrijf veel meer dan de reguliere prijs voor een tweedehands toestel dan is het verstandig om voorzichtig te werk te gaan. Als het te goed is om waar te zijn dan is het meestal ook niet waar.