741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Bus of auto, alleen maar vertraging

Dinsdag 18 september 2012 - Merely van der Drift

Iedereen is weer naar school en dat is te merken. Files worden steeds langer. Vanochtend stond er om half 9 alweer 270 km file in heel Nederland door de regen. Door de stijgende fileafstanden besluiten steeds meer mensen om voor het OV te kiezen.

Wanneer je een OV-chipkaart koopt, of krijgt van de overheid, moet je hem eerst activeren. Dit heet ophalen. Een maand geleden ging het OV weer in na de zomer. Sindsdien hebben 950 duizend mensen hun kaart opgehaald. Iets minder dan de helft waren studenten. Dit is bijna 250 duizend meer dan vorig jaar. Dit meldde Translink Systems deze week.

Wanneer er geen vertragingen zijn, is het OV een stuk sneller. Maar hier komt verandering in. Omdat meer mensen voor het OV kiezen, worden ook de bussen en metro’s voller. Helaas worden er niet meer bussen ingezet. Het gebeurt dus steeds vaker dat al snel de bus vol zit en bij andere haltes er niemand bij kan. Die moeten dan op de volgende bus wachten. Iedereen zit als sardientjes op elkaar geplakt en het is niet echt fijn om een ochtendgeur naast je te hebben.

Uit onderzoek van het Planbureau blijven er maar meer en meer files komen. De enige manier om dit op te lossen is nieuwe wegen aanleggen. Hier zijn ze al regelmatig mee bezig. Het nadeel is alleen, dat een ander stuk dan vaak afgesloten moet worden, waardoor er alsnog vertragingen komen. De voorspelling is dan ook dat in 2030, 20 procent meer kiezen om met de auto te gaan. Misschien toch een reden voor de RET om meer bussen in te gaan zetten?

Trefwoorden:

Vertraging Ov Stijging File