740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Computergebruik zorgt niet voor minder sporten onder jongeren

Donderdag 10 april 2014 - Sanne Hofman

Er wordt vaak gezegd dat het computer- en internetgedrag de jongeren lui maakt. Jongeren zouden veel minder buiten komen en veel minder beweging krijgen doordat zij zoveel bezig zijn met computeren en internetten. Niets is minder waar! Onderzoek wijst uit dat juist bijbaantjes, veel school en uitgaan echte sportkillers zijn.

Het Sociaal Cultureel Planbureau deed onderzoek naar de sociale en persoonlijke kenmerken van sportbeoefenaars. Uit dat onderzoek bleek dat heel veel kinderen tot hun 14e aan sport doen. Als zij in de puberteit komen neemt het aantal jonge sportbeoefenaars af.

Jongeren geven in het onderzoek aan dat zij vaak door een baan of een bijbaan stoppen met sporten. Sommige jongeren geven aan wel te sporten terwijl zij een bijbaan of een baan hebben. Zij sporten nog even vaak als normaal.

Ook geven de jongeren in het onderzoek aan dat zij door het stappen en het erop uitgaan minder tijd hebben om te sporten. Veel jongeren stoppen daarom met sporten en kiezen voor het studentenleven. Sommige jongeren geven in het onderzoek aan wel te blijven sporten naast het uitgaan. Zij sporten nu juist langer dan dat zij voorheen deden.


Ouders
Het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht ook andere doelgroepen sportbeoefenaars. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, mensen met een beperking, ouders, lager opgeleiden en allochtonen.

Uit het onderzoek bleek onder andere nog dat volwassenen tussen de 20 en 49 jaar met thuiswonende kinderen minder vaak sporten dan volwassenen van dezelfde leeftijd die geen (thuiswonende) kinderen hebben. Vooral volwassenen, en dan weer vooral vrouwen, die kleine kinderen hebben doen weinig aan sport. Als het kind naar school gaat beginnen de ouders weer iets meer te sporten.


Bron: nu.nl