739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


De meeste stagiair(e)s op mbo niveau krijgen geen stagevergoeding

Donderdag 3 december 2015 - Esmee

Een meerderheid van de stagiaires op mbo niveau krijgen geen stagevergoeding. Volgens cao-afspraken hebben zij daar wel recht op.

Vakbond CNV Vakmensen heeft woensdag een peiling gedaan, waaruit kwam dat zeven op de tien studenten geen stagevergoeding ontvangen. De peiling is gedaan onder 2500 roc-leerlingen.

Bedrijven zijn niet wettelijk verplicht om een stagevergoeding te geven, wel is het gebruikelijk. Bovendien zijn er ook richtlijnen voor. In een aantal sectoren zijn er concrete cao-afspraken voor een stagevergoeding. In zo’n geval heeft een student gewoon recht op een vergoeding. Een aantal van die sectoren zijn de bouwsector, de sector zorg en welzijn en de kappersbranche. Uit een peiling is gebleken dat ook deze sectoren zich niet aan die cao-afspraken houden.

Bedrijven maken misbruik van de kwetsbare positie van een stagiair, volgens Souleiman Amallah vakbondsconsulent van CNV Vakmensen. Een stagiair is namelijk allang blij dat hij/zij een stageplaats heeft gevonden en komt daarom niet voor zichzelf op als het gaat om een stagevergoeding.

De vakbond roept stagebedrijven op om zich aan de cao-afspraken te houden. Amallah pleit voor een standaardovereenkomst tussen scholen en bedrijven. Hierin kan een school dan verwijzen naar de cao-afspraken.

Bron: nu.nl