712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


De juiste outfit voor de beste indruk

Donderdag 16 maart 2017 - Gastblogger: Amber

Een professionele en representatieve indruk maken, is één van de belangrijkste dingen om te doen bij een sollicitatie. De eerste indruk en de uitstraling die jij hebt, zijn ontzettend bepalend voor de verloop van het gesprek. Als jij je lekker voelt in je outfit en er zeker van bent dat je er goed uitziet, kun je zelfverzekerd je gesprek ingaan. En die zelfverzekerdheid in combinatie met een professionele uitstraling is van essentieel belang.

Of je nu solliciteert voor een stage of een nieuwe baan. Maar nu is de vraag: Welke outfit is geschikt voor een sollicitatie? En hoe weet je zeker dat jij professioneel overkomt zonder te overdrijven?

Om te beginnen

Voor elke sollicitatie gelden enkele basisregels. Na het lezen van deze regels moeten deze  - voor optimaal resultaat -  ten allen tijde worden toegepast op ieder sollicitatiegesprek dat nog plaats gaat vinden. Zie hier de belangrijkste do’s en dont’s:

Do’s

- Bekijk de website, social media of LinkedIn-profielen van het bedrijf. Zo krijg je een idee van de sfeer en dresscode die het bedrijf hanteert. Pas hier je outfit op aan.

- Trek een outfit aan die je vaker gedragen hebt. Deze kleding voelt vertrouwd en dit geeft rust en zekerheid.

- Ga voor donkere sokken, het liefst zonder opdruk of afbeeldingen.

- Het schoonmaken van de schoenen wordt vaak vergeten. Poets daarom je schoenen een dag voor sollicitatiegesprek. Anders kom je hier pas achter bij het - vaak haastig - vertrekken en ga je met vieze schoenen de deur uit.

- Verberg tatoeages en opvallende piercings altijd, deze geven vaak een verkeerde indruk.

- Een blouse is voor zowel mannen als vrouwen het meest geschikte kledingstuk om te dragen naar een sollicitatie.

- Draag een nette jas, die past bij je outfit. Dat ook de jas onderdeel is van de juiste kleding wordt vaak vergeten. Ook al trek je de jas voor je gesprek uit, hij is duidelijk te zien: vaak door de gehele afdeling.

- Verzorg je handen en nagels ook na het eerste sollicitatiegesprek. Je handen zijn voortdurend in beeld wanneer je in gesprek bent of misschien zelfs een toelatingsassessment moet schrijven. Zorg er ook bij het tekenen van je contract voor dat nagels netjes geknipt (gelakt) zijn. Handen zeggen veel over de verzorging van een persoon.

Dont’s

- Een spijkerbroek aantrekken (hoe informeel het bedrijf ook is). Een spijkerbroek is te casual en komt onverzorgd over.

- Het dragen van shirts met teksten en of afbeeldingen.

- Voor de vrouwen een te diep decolleté. Een rokje of jurk is een zeer geschikte outfit, maar zorg ervoor dat deze niet te kort of te strak is.

- Te veel of te sterke parfum.

- Te felle kleuren en prints dragen.

- Te wijde of te strakke kleding dragen.

- Teveel make-up of andere accessoires. Houd je gehele outfit rustig.

De juiste kleur doet wonderen

Een kleur straalt iets uit en brengt daardoor een onbewuste associatie met zich mee. Een bepaalde kleur is geen garantie voor een goed gesprek, maar het straalt wel een bepaalde positieve eigenschap uit. Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op het kantoor.

Vrouwen hebben ook nog de keuze uit: beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn rustig en warm terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben. Voor de creatieveling zijn de kleuren rood, geel of blauw tinten die energie uitstralen. Doe hier wel voorzichtig mee, ze zijn al snel te aanwezig. Pas je kleuren dus ook aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Drukke prints en felle kleuren zijn sowieso niet aan te raden. Verder is een zwarte blouse voor mannen en vrouwen alleen aan te raden wanneer deze wordt gecombineerd met een andere kleur broek.

De juiste stof voor comfort

Naast de tip: ‘draag geen wol, want dat gaat jeuken’. Zijn er nog meer regels wat een juiste stof betreft. Een belangrijk punt is het zoveel mogelijk vermijden van grote zweetplekken.

Test van tevoren even of de stof zweetvlekken erger doet lijken, door er wat water op te doen. Drogen de vlekken snel op? Mooi dan is die veilig. En voor de mensen die niet of amper zweten: uit onderzoek blijkt dat ‘angstzweet’ bij 95% procent van de bevolking voorkomt, dus laat je niet verrassen.

Ook is het belangrijk dat je shirt of blouse niet kreukt. De meeste sollicitatiegesprekken vinden zittend plaats. Je blouse kan dus ontzettend gaan kreuken en als je aan het einde opstaat om afscheid te nemen, is het geen mooi gezicht als je blouse helemaal gekreukt is. Draag daarom je blouse eens thuis om hem eerst te testen. Goede voorbereiding is het halve werk!

Té is nooit goed

Professionaliteit uitstralen door middel van de juiste dresscode is belangrijk, maar voorkom dat je té netjes gekleed gaat. Té overdreven gekleed zijn, kan ook een verkeerde boodschap overbrengen. Maar hoe voorkom je dat je te netjes gekleed bent? Combineer nette kleding met een casual kledingstuk. Dus draag je nette blouse in combinatie met een zwarte skinny jeans, of nette schoenen met een stoer horloge.

Verder kun je je beter iets te net kleden, dan te informeel. Vrouwen hoeven niet geheel in mantelpak of in een nette jurk. Mannen mogen zeker in pak, maar laat bijvoorbeeld de stropdas weg om je look meer casual te houden. Daarnaast is het ook hier weer handig om het bedrijf goed onder de loep te nemen. Zodat je zeker bent van je zaak.