741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


De motivatie is bij veel scholieren ver te zoeken

Donderdag 17 april 2014 - Sanne Hofman

Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat Nederlandse scholieren vaak erg weinig plezier in het leren en lezen hebben en dat zij erg ongemotiveerd om te leren zijn vergeleken met leeftijdsgenoten uit andere landen. De Onderwijsinspectie brengt elk jaar een Onderwijsverslag uit. Wij zetten de cijfers even voor je op een rijtje.

De belangrijkste resultaten van het onderzoek van de Onderwijsinspectie hebben wij onder elkaar gezet. De resultaten zijn best schokkend. De motivatie en het plezier is bij de Nederlandse scholieren en studenten ver te zoeken…

-    21 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs geeft aan niet actief te zijn betrokken bij de lessen op school.
-    9 procent van de leerlingen in het basisonderwijs geeft aan niet actief te zijn betrokken bij de lessen op school.
-    5 procent van de leerlingen in het speciaal basisonderwijs geeft aan zich niet betrokken te voelen bij de lessen.
-    16 procent van de leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs geeft aan zich niet betrokken te voelen bij de lessen.
-    De oorzaken die hiervoor worden gegeven zijn een slechte aansluiting van de lessen op de ontwikkelingen van de leerlingen en het niet of weinig geven van goede feedback aan de leerlingen door de docenten.
-    Scholieren hebben minder motivatie voor proeven of toetsen die niet meetellen voor een cijfer.
-    48 procent van de Nederlandse leerlingen leest niet voor zijn of haar plezier.
-    Leerlingen zijn niet gemotiveerd om aan lessen mee te doen. Minder dan 20 procent van de Nederlandse leerlingen geeft aan uit te kijken naar een specifieke les op school.
-    Slechts 58 procent van de Nederlandse leerlingen is het eens met de stelling: “mijn best doen bij wiskunde is zinvol voor mijn toekomst”.


Hoe komt dit?
De Onderwijs inspectie heeft natuurlijk ook onderzocht hoe dit allemaal komt. Waarom hebben scholieren tegenwoordig weinig motivatie en plezier? Volgens de onderzoekers worden de leerlingen te weinig uitgedaagd op school. De onderzoekers merkten tijdens de schoolbezoeken op dat het enthousiasme op school tijdens de lessen bijna niet aanwezig is. Ook viel op dat er erg weinig wordt voorgelezen in de lagere klassen.


Bron: RTL nieuws