712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


De populairste bestemmingen voor een buitenlandstage

Dinsdag 28 maart 2017 - Lorenzo

Reizen is onder jongeren de laatste paar jaren steeds “hotter” geworden. Daarmee zijn stages volgen in het buitenland ook steeds meer in trek. Door de globalisering en de intreding van het internet is het ook steeds makkelijker om een stageplek te vinden in het buitenland.

Een stage volgen in het buitenland is om meerdere redenen een erg goede ervaring.  Bedrijven zien studenten die in het buitenland stage hebben gelopen als zelfstandiger. Zij hebben immers een aantal maanden in een vreemde omgeving moeten vertoeven. Tevens worden starters met een buitenlandervaring er eerder uitgepikt bij sollicitatiegesprekken. Het volgen van een stage in het buitenland laat namelijk zien dat je gemotiveerd bent en dat je een flinke dosis lef hebt.

Veel Nederlanders, en met name HBO’ers kiezen daarom steeds vaker voor een buitenlandstage. Wat zijn de populairste bestemmingen van deze stagiaires?

Curaçao, Nederlandse Antillen

Met haar heerlijke klimaat, prachtige stranden en vele strandfeesten is Curaçao de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Vele Nederlandse studenten trekken jaarlijks naar Curaçao om hier een aantal maanden stage te lopen. Het leven op Curaçao is heerlijk! Let er echter wel op dat je een stageperiode volgt en dat je niet op vakantie bent!

Gemiddeld loon: In Curaçao betalen ze nog met Antilliaanse Guldens Je loon wordt dus ook in guldens uitbetaald! Een gemiddeld stageloon op Curaçao is zo’n 400 Gulden.

Gemiddelde leefkosten: De huur van een kamer op Curaçao verschilt per locatie maar is gemiddeld zo’n 600 gulden. Dit is vaak inclusief water en elektra. Voor een busritje betaal je 2,50 gulden en een maaltijd in een restaurant kost je tussen de 12 en 50 gulden. Voor een biertje op het strand betaal je zo’n 6 gulden. Houdt wel rekening met de koers, 1 euro is namelijk bijna 2 gulden. Omgerekend kost een kamer je dus ongeveer 300 euro en is een biertje ineens maar 3 euro.

Als je de kosten voor een vliegticket meeneemt is een stage op Curaçao in geen goedkope aangelegenheid, maar met een beetje verantwoorde uitgaven moet het voor de meeste studenten wel goedkomen!

Manchester, Engeland

Gezien stadsgrootte en aantal inwoners is Manchester de op één na (London) grootste stad van Engeland. Manchester is, net als London, een erg levendige stad. Met een ruim aanbod aan pubs, restaurants en voor sportliefhebbers de thuishaven van twee geweldige voetbalclubs, hoef je je echt niet te vervelen. Manchester geniet vaak de voorkeur boven London omdat London over het algemeen een stuk duurder wordt bevonden. Denk hierbij aan kamerhuur en levensonderhoud. Belangrijk is wel om de koers in de gaten te houden. De pond is over het algemeen meer waard dan de euro en daardoor kan een stage lopen in Manchester ook een dure aangelegenheid zijn.

Gemiddeld loon:  Waar je echt voor moeten waken is dat veel stages in het Engeland onbetaald zijn. Bedrijven betalen wel voor de reiskosten en soms een klein bedrag voor de lunch, maar een maandelijks loon blijft vaak uit. Wanneer je stage wil lopen in Engeland is het verstandig om een stage te vinden die wél betaald, anders wordt het echt een duur geintje.

Gemiddelde leefkosten: De maandelijkse huur voor een appartement/kamer verschilt uiteraard per locatie, maar ligt gemiddeld tussen de £300-500. Een gemiddelde lunch in het zakendistrict kost je £10 in een restaurant, maar Meal Deals in drogerijen zoals Boots kunnen je een heerlijke sandwich en drankje aanbieden voor £3-5. Voor een cocktail in het stadscentrum betaal je £7, een pint bier in de lokale pub is zo’n £3.

Madrid, Spanje

Wil je stage lopen in Spanje? Dan geniet Madrid de voorkeur! Buiten dat de manier van leven en de flair van de stad geweldig is, spreekt men in Madrid, vergeleken met andere grote steden in Spanje, het zuiverste Spaans. Spanje is verdeeld in een flink aantal provincies, waarvan Catalunya de bekendste is. Elke provincie heeft een sterk dialect. Een Madrileen verstaat een Catalaan nauwelijks. Wil jij dus ook wat van de taal mee krijgen dan is Madrid een goede keus.

Met vele musea, bioscopen, prachtige gebouwen en een druk uitgaansleven is er in Madrid ook genoeg te doen! Een kleine kanttekening is er wel. Denk jij ook voor het klimaat naar Madrid te gaan dan zou je nog wel eens van de koude kermis thuis kunnen komen. Zomers is het vaak erg benauwd en warm in de stad. Omdat Madrid in het binnenland ligt wordt het hier s ’winters ook erg koud. De kou doet daar dan niet onder van die in Nederland!

Gemiddeld loon: Uiteraard verschilt het loon per bedrijf. Volg jij een fulltime stage in Madrid dan kun je gemiddeld rekenen op een maandelijks bedrag van tussen de € 300 en € 800.

Gemiddelde leefkosten: Afhankelijk van de locatie kost een kamer in Madrid je ongeveer € 400 per maand. Vergeleken met Nederland zijn de boodschappen in Madrid wat goedkoper. Madrid beschikt over een uitstekend metro netwerk waar je vaak € 1 per enkele reis betaald. Voor een gemiddelde lunch moet je rekenen op € 5. Een lekkere goedkope tip is lunchen bij 100 Montaditos, waar je een tapas gerecht al voor € 1 koopt!

Florence, Italie

Ben jij van de architectuur, design, kunst, theater, fotografie, film en/of televisie? Dan moet je zondermeer in Florence zijn! Voor de kunstliefhebber is Florence echt dé aanrader. Zij kunnen zich hier niet alleen tijdens kantoortijden uitleven, maar ook een bezoek brengen aan een van de vele musea in Florence. De stad kent een zeer uitgebreide geschiedenis en staat vol met prachtige historische gebouwen. Tevens kun je in de stad genieten van de vele cafés, wijnbars en heerlijke restaurants! In Florence kun je ook heel aardig stappen.

Italiaans is uiteraard de voertaal en veel Italianen spreken helaas slecht Engels. Een stage waarbij goed Engels wordt gesproken of Nederlands geniet daarom de voorkeur.

Gemiddeld loon: Sinds januari 2013 moeten in Italië stages in een bedrijf betaald worden en dit loon wordt vaak gebaseerd op de kosten die een stagiair heeft gedurende deze periode. Dit bedrag ligt vaak tussen de € 300 en de € 650. In de realiteit proberen vele bedrijven hier nog wel altijd onderuit te komen. Verstandig is daarom om goede afspraken te maken met het stagebedrijf.

Gemiddelde leefkosten: Een kamer in Florence kost gemiddeld tussen de € 250 en € 400 per maand, afhankelijk van de locatie en de voorzieningen. Dit bedrag is vaak exclusief gas, water en licht, waardoor er vaak nog eens € 40 per maand bij komt.

Qua levensonderhoud is Italië niet zo gek duur. Boodschappen zijn vergeleken met Nederland goedkoop. Een kaartje voor de bus kost je zo’n € 1,20, een maaltijd tussen de € 3 en € 10 en een koffie ongeveer € 1. Omdat Florence een toeristische stad is ben je voor een biertje op een terras helaas wel ongeveer € 3 tot € 4 armer.

Op zoek naar een (buitenland)stage?

Ben jij op zoek naar een (buitenland)stage? Bekijk dan eens het aanbod op www.stagemotor.nl. Je vindt hier een uitgebreid aanbod aan stagevacatures in alle branches, ook buitenlandse stagevacatures. Dagelijks helpen wij studenten aan een stage die nauw aansluit op het interessegebied.