712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


De taalvaardigheid van eerstejaars studenten is onacceptabel

Donderdag 20 oktober 2016 - Angelo

Studenten met een beperkte taalvaardigheid dienen op dit moment zelf een tandje bij te zetten om hun niveau op te krikken. Volgens de Nederlandse Taalunie dient de school hen echter een reikende hand te bieden.

Bij de start van veel opleidingen op Nederlandse hogescholen en universiteiten krijgen de studenten een taaltoets voorgeschoteld waarop hun taalniveau wordt gebaseerd. Uit de resultaten van deze toets blijkt dat een groot deel van de eerstejaars studenten beschikt over onvoldoende taalvaardigheid.

Momenteel is het zo dat deze studenten zelf aan de slag moeten om hun niveau te verbeteren. Volgens de Nederlandse Taalunie is dit echter verre van voldoende. Volgens hen moeten hogescholen en universiteiten de studenten hun gehele studie blijven beoordelen op hun taalvaardigheid. Op deze wijze worden de studenten namelijk gestimuleerd om hun niveau tijdens de opleidng te verbeteren en om die voldoendes binnen te slepen.

De studenten die hun taalvaardigheid niet ontwikkelen, komen in de problemen bij het schrijven van diverse werkstukken en scripties. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat deze studenten vaker stoppen met de opleiding.

Zorg er daarom voor dat je jezelf blijft ontwikkelen op de gebieden waar dit nodig is. Het schrijven van correcte teksten zonder taal- en spelfouten zorgt er namelijk ook voor dat je een betere kans maakt op de arbeidsmarkt. Een bedrijf dat een motivatiebrief vol fout binnen krijgt, zal deze namelijk niet serieus nemen.