741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Dit jaar één citotoets zonder fouten gemaakt

Woensdag 12 maart 2014 - Sanne Hofman

De scores van de citotoets, officieel Eindtoets Basisonderwijs, die scholieren in februari dit jaar maakten, zijn bekend. De resultaten van de toets liggen gemiddeld iets onder de resultaten van voorgaande jaren. Dit jaar was er één leerling die de toets geheel foutloos maakte. Joey Groffen uit Eindhoven is super trots op zichzelf!

De citotoets meet wat scholieren de afgelopen acht jaar op het basisonderwijs hebben geleerd. De toets geeft, naast inzicht in kennis, inzicht in leertempo, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen. Dit jaar maakten 164.000 leerlingen de citotoets.

De citotoets bestond uit 200 opgaven. Joey Groffen uit Eindhoven heeft al deze opgaven goed beantwoord. Vier leerlingen van het basisonderwijs is het gelukt om maar één fout te maken op de toets. De score 535 is de gemiddelde score dit jaar. Deze score ligt iets onder het gemiddelde van voorgaande jaren meldt toets ontwikkelaar Cito.


Joey Groffen
De 11 jarige scholier Joey Groffen is erg trots op zichzelf. Hij vertelde de pers over zijn prestatie en vanochtend was hij zelfs te horen in de ochtendshow van Edwin Evers op radio 538. Joey zit op basisschool De Schelp in Eindhoven. Gisteren kregen de leerlingen de scores te horen op school. Joey was echter thuis, hij voelde zich niet lekker en ging niet naar school.

“Mijn moeder nam de telefoon op, want ik ben dinsdag thuisgebleven omdat ik mij niet lekker voelde. Maar toen ik het hoorde, ben ik door de hele kamer gerend. Ik was zo blij! In mijn oefentoets had ik al de hoogste score van 550, maar toen had ik een paar foutjes. Maar om dan tijdens de echte toets geen fout te maken, dat had ik nooit gedacht.” vertelt Joey aan de pers.


Ook de moeder van Joey is erg trots. Zij vertelt aan de pers: “Hij had altijd al heel keurige rapporten, maar een Cito-toets zonder fouten, dat had ik ook niet verwacht.”


De scores
De gemiddelde score van de citotoets in 2014 is 535. Met deze score krijgen scholieren het advies om naar de brugklas havo of naar de brugklas gemend/theoretische leerweg vmbo te gaan.

Jongens hebben de Eindtoets Basisonderwijs, de officiële naam voor de citotoets, iets beter gemaakt dan de meisjes. De verschillen tussen jongens en meisjes zijn echter minder groot dan vorig jaar. De gemiddelde score van de jongens is dit jaar 535,1. De gemiddelde score van de meisjes is dit jaar 534,9. Bijna geen verschil dus.
Bron: AD