741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Dit zet je juist niet in je cv

Woensdag 5 februari 2014 - Sanne Hofman

Bij het solliciteren naar een baan of naar een stage is je cv heel belangrijk. Belangrijke informatie staat hier, als het goed is, netjes en duidelijk in vermeld. Het is aanvullende informatie bij je motivatiebrief. Je cv en motivatiebrief samen zorgen voor de eerste indruk bij de potentiŽle werkgever.

Op internet zijn genoeg tips te lezen over het maken van een goed cv. Ze vertellen je precies hoe je het wťl moet doen. Daarnaast is het natuurlijk ook handig om te weten wat je juist niet op je cv moet zetten. Hieronder wat vaak gemaakte fouten die je moet vermijden bij het maken van een goed cv.


1.†† †Het is altijd nodig om persoonlijke gegevens in je cv te zetten. Sommige gegevens zoals seksuele geaardheid, religie, politieke voorkeur en een foto zijn echter overbodig. Hierdoor bestaat de kans dat een werkgever een discriminerende keuze maakt.


2.†† †Vermijd spelfouten en slechte grammatica. Lees je cv altijd een paar keer na en laat andere mensen hem eventueel ook nakijken en nalezen.


3.†† †Vertel niet over werkervaringen die voor de betreffende sollicitatie niet relevant zijn. de potentiŽle werkgever moet juist zo snel mogelijk zien dat je geschikt bent voor de stage of voor de baan.


4.†† †Als het relevant is kun je altijd hobby’s en interesses delen. Let wel op dat je de ‘rare’ hobby’s achterwege laat. De meeste werkgevers hoeven niet precies te weten, of willen niet precies weten, wat jij in je vrije tijd doet.


5.†† †Wees nooit negatief in je cv, gebruik juist positieve woorden en zinnen. Vermijd bijvoorbeeld woorden als: mislukt, fout, haat, probleem, slecht en niets. Woorden en zinnen kun je altijd omzetten in iets positiefs.


6.†† †Je hoeft niet gelijk referenties te melden in je cv. Je loopt dan eigenlijk een beetje vooruit op de feiten. De potentiŽle werkgever heeft referenties pas later in het proces nodig. Vermeld bijvoorbeeld dat je referenties beschikbaar hebt op aanvraag.


7.†† †Natuurlijk maakt iedereen zijn of haar cv net iets mooier dan het echt is, maar overdrijf niet! Blijf eerlijk, eerlijkheid duurt immers het langst. Je kunt anders alleen maar tegenvallen in het echt.


8.†† †Een overvloed aan informatie is nooit goed. Houdt het altijd kort maar krachtig. Er is onderzocht dat de meeste werkgevers gemiddeld tussen de 5 en 7 seconden naar een cv kijken. Een te lang cv wijst erop dat je niet in staat bent belangrijke en niet belangrijke informatie uit elkaar te halen. Een cv van ťťn A4tje is dus perfect.


9.†† †Wees niet tť creatief. Houdt je cv makkelijk om te lezen en geef het een professionele uitstraling.


10.†† †Tot slot: gebruik geen clichťs en wartaal in je cv. Zorg dat alles duidelijk en helder is.


Wil je meer tips over het maken van een goed cv? Kijk dan op: www.stagetips.nl


Bron: Career savvy