740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Donor Ja of Nee?

Woensdag 24 oktober 2012 - Merely van der Drift

Donoren werven. Een eeuwige strijd. Elk jaar zijn er tijdens de donorweek acties om het aantal donoren om hoog te krijgen. De donorshow is nog wel het beroemdst van allemaal. Slim initiatief want daarna zijn duizenden mensen donor geworden. Toch blijft het een moeilijk onderwerp. Mensen weten er niet genoeg van, durven niet of willen gewoon niet. Deze week is de donorweek weer van start gegaan.

Vandaag is het de derde dag van de donorweek, maar hij was vanaf het begin al succesvol. Maandag begonnen verschillende bn’ers met de aftrap. Dertien uur lang probeerden zij zoveel mogelijk donoren te werven. Hoe ze dat deden, mochten ze geheel zelf bepalen. De meeste deden het via het sociale netwerk. Ook kwamen er onbekende Nederlanders langs die hun verhaal deden. De aftrap was een succes want na die dertien uur waren er al 15.000 nieuwe donoren.

Hoeveel mensen zich ook aanmelden, toch blijven er te weinig donoren. Wanneer ik in mijn omgeving rondvraag, komen er twee antwoorden. Het ene antwoord is dat ze gewoon niet willen. Ze vinden het idee dat alles eruit gaat eng en willen het daarom niet. Het tweede antwoord is typisch Nederlands. De mensen zijn gewoon te lui. Iedere burger die achttien wordt krijgt een formulier toegestuurd waar je je kunt opgeven als donor zijnde. Veel mensen willen het wel, maar vinden het te veel moeite om dit in te vullen en op de post te doen. Het is ook heel veel werk natuurlijk.

Zelf ben ik vanaf mijn 16de donor. Ik geloof niet in een volgend leven. Bovendien, ik lig toch onder de grond en je kunt iemands leven redden. Daarnaast, als een familielid nu ziek zou worden en ik kan iets weggeven, zou ik dat gelijk doen. Geen twijfel over mogelijk.

Ik heb regelmatig discussies over mijn standpunten. Ik vind namelijk, wanneer je geen donor bent, je ook geen recht hebt om een donor te krijgen wanneer jij het nodig hebt. Stel dat er niemand anders iets hoeft, dan kan het wel, maar wanneer er een wachtlijst is, hoor je onderaan de wachtlijst te komen. Je bent zelf te egoïstisch om iets te donoren, dan heb je ook het recht niet om iets te krijgen. Daarbij sluit ik me ook aan bij het punt dat iedere burger automatisch ingeschreven wordt als donor. Wil je dat niet, dan schrijf je je uit. Zo worden er veel luie mensen, toch donor.

Donor worden of niet. De vraag die altijd een discussie zal blijven. Iedereen heeft zijn eigen mening en zijn eigen standpunten, dat is goed, maar ik vind wel dat we er beter over voorgelicht moeten worden.

Wil je donor worden of wil je laten weten dat je absoluut geen donor wil zijn? Ga dan naar jaofnee.nl of donorregister.nl