741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Dromen zijn bedrog

Maandag 8 april 2013 - Charlotte Portielje

Dat dromen bedrog zouden zijn, kan soms een opluchting zijn en soms een teleurstelling. Waarschijnlijk is het ook vaak voorgekomen dat je jouw droom niet precies kan herinneren of dat je hem helemaal bent vergeten. Japanse wetenschappers slagen erin om nu al onze dromen terug te kunnen lezen via een computer.

Je droom programmeren via de computer, anders gezegd ‘de dromenvanger’ is een nieuwe uitvinding. Het gaat om de belangrijkste aandachtspunten in je droom, dus niet alle details zitten erbij in begrepen. De Japanse wetenschappers begonnen met het scannen van het brein van vrijwilligers terwijl ze sliepen. Elke 6 a 7 minuten werden de vrijwilligers wakker gemaakt en beschreven ze wat ze hadden gedroomd. Na het vertellen van 200 dromen per persoon vonden de wetenschappers het voldoende.

De wetenschappers koppelde de gekregen gegevens aan 20 hoofdcategorieŽn (vb. mannen, vrouwen, dieren, auto’s etc.). Vervolgens kregen de onderzoekers het voor elkaar om meer dan de helft van de dromen goed te analyseren. Het analyseren moet nog verbeterd worden om meer details te kunnen achterhalen. Maar waarschijnlijk gaat dat niet lang duren. Zelfs droomexpert Robert Stickgold is verrast van het resultaat. Robert: 'Tot deze uitvinding was er eigenlijk nog geen bewijs dat we onze dromen niet zelf verzonnen als we wakker worden’, dus ook dat is een nieuwe uitkomst.

Bron: AD