737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Duuk is hoger dan hoog begaafd

Dinsdag 18 maart 2014 - Sanne Hofman

Duuk Niemantsverdriet is nog maar 9 jaar jong en gaat na de zomer al naar de middelbare school. Van groep 1 & 2 naar groep 5, toen gelijk door naar groep 7 en dit jaar in groep 8 uiteindelijk en citoscore van 550 halen. Duuk is zo hoog begaafd dat hij drie klassen heeft overgeslagen en al op 9 jarige leeftijd naar de middelbare school gaat.

Duuk zit op de basisschool Verburch- Hof in Poeldijk, Zuid-Holland. Hij vertelt over zijn korte maar krachtige basisschoolcarrière: “Ik heb groep 1 en 2 in 1,5 jaar gedaan en toen ik op de helft van groep 5 zat, ben ik overgestapt naar groep 7.” Duuk sloeg dus drie klassen over. Vooral in rekenen is Duuk heel erg goed. Duuk mag nu, op 9 jarige leeftijd, al naar het voortgezet onderwijs.


Citotoets
Dit jaar heeft ook Duuk de citotoets gemaakt. Hij heeft uiteindelijk de hoogste score gehaald die er te halen valt, namelijk 550. Zelf dacht Duuk dat de citotoets niet heel goed ging. “Ik vermoedde dat ik 548 of 549 punten zou halen, ik was namelijk minder snel klaar dan normaal!” aldus Duuk Niemantsverdriet.

De ouders, klasgenootjes en begeleiders op school van Duuk waren totaal niet verrast door de hoge citoscore. Duuk was altijd al een erg intelligente jongen en vooral in het vak rekenen blonk hij uit. Zijn intern begeleidster Jolanda Kemperman vertelt: “In groep 4 kon hij wat rekenen betreft de Cito-toets van groep 8 al maken.”

Duuk vertelt dat zijn klasgenootjes hem ook zien als een erg slimme jongen. “Mijn klasgenoten zeiden dat ze het ook wel hadden verwacht. Ik was vooral heel erg blij.”


Hoogbegaafd
Duuk Niemantsverdriet is op vroege leeftijd al getest op hoogbegaafdheid. Jolanda Kemperman vertelt: “Duuk is getest op hoogbegaafdheid en zelfs daar viel hij buiten alle tabellen. Voor ons was het dus ook een uitdaging om hem op de juiste manier te benaderen. Hij krijgt levelwerk, moeilijke opdrachten en opgaven uit hogere klassen, en hij krijgt sinds kort ook Engelstalige wiskunde-opdrachten via de computer.”

Het was voor de begeleidster van Duuk altijd een uitdaging om hem op de juiste plek te krijgen. Duuk voelde zich vaak wat eenzaam in de klassen en kon met niemand goed samenwerken. Duuk zelf vond het dus erg fijn dat hij wat klassen mocht overslaan. Hij vertelt: “'Ik vond het eigenlijk wel leuk. In mijn oude groep kon ik nooit samenwerken met andere kinderen.”

De moeder  en begeleidster van Duuk vertellen dat het overslaan van wat klassen voor Duuk erg goed was. Hij kon zich nu ook op andere vlakken beter ontwikkelen. “In groep 7 kon hij eindelijk meedoen met de klas en hij durfde ook meteen meer. Hij werd socialer en zat lekkerder in zijn vel.” aldus begeleidster Jolanda.


Zelfstandig
De moeder van Duuk, Vanessa Niemantsverdriet, vindt het best eng om haar 9 jarige zoontje al naar het voortgezet onderwijs te sturen. Ze is bang dat hij niet helemaal op zijn plek zou zitten. Ook moet Duuk nu in één keer een stuk zelfstandiger worden. Het is nog best een grote stap, van basisschool naar middelbare school. En zeker al op 9 jarige leeftijd. “Ik moet mijn 9-jarige zoon behandelen als een 12-jarige. Hij moet straks naar de middelbare school een groot stuk alleen fietsen. Hij krijgt een mobieltje, een eigen sleutel, gaat zelfstandig boodschappen doen. Als moeder denk je soms wel even: 'hoe pak ik dit aan?'. Maar hij wil zelf graag worden behandeld als zijn klasgenoten.” aldus Vanessa Niemantsverdriet.


Toekomstplannen
Voor de moeder van Duuk zou het geen verrassing zijn als Duuk de middelbare school ook zo afmaakt. “Hij gaat tweetalig onderwijs volgen in Wateringen en het zou heel goed kunnen dat hij daar ook binnen een paar jaar doorheen is. Maar dan is hij tenminste al een paar jaar ouder en heeft hij zelf beter overzicht van wat hij dán zou willen doen.”

Duuk weet nu al wat hij later wil worden. “Ik wil uitvinder worden. En als dat niet lukt, ga ik gewoon werken waar mijn vader werkt, die werkt bij Boskalis.” aldus Duuk.


Bron: AD