740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Eén op de vijf stagiairs krijgt geen vergoeding

Dinsdag 20 mei 2014 - Sanne Hofman

Vandaag is het de Dag van de Stagiair. Op deze bijzondere dag worden de stagiairs van bedrijven vaak even in het zonnetje gezet. We staan er niet vaak bij stil, maar stagiairs hebben vaak best een druk en zwaar studentenleven! Uit onderzoek blijkt nu dat één op de vijf stagiairs geen stagevergoeding krijgt. Ook blijkt uit het onderzoek dat de vergoedingen van stagiairs de afgelopen jaren zijn gedaald.

Studenten hebben vaak een druk studentenleven en erg weinig geld. Zij werken hard tijdens hun stage en hebben vaak ook nog school en een bijbaantje. Veel studenten geven aan dat een bijbaantje echt nodig is om wat geld te verdienen. Bij hun stage verdienen zij niets of niet genoeg om van rond te komen.


Onderzoek
Uit onderzoek van een stage bemiddelingsbureau en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat afgelopen jaar één op de vijf stagiairs geen stagevergoeding krijgt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. In 66 procent van deze ‘onbetaalde’ gevallen gaat het om een hbo-student. Daar komt nog eens bij dat de lonen van de stagiairs het afgelopen jaar ook minder zijn geworden. Aan het onderzoek deden ruim 2000 studenten, 180 bedrijven en 80 onderwijsinstellingen mee.


Uitbuiting
“Stage lopen is vaak verplicht voor een studie. Daardoor hebben werkgevers een pressiemiddel in handen. Dit neigt naar uitbuiting. Geen stagevergoeding uitkeren is echt zeer kwalijk, deze negatieve trend moet gekeerd worden. Een stagiair zou minimaal 275 euro per maand moeten krijgen. Wij bemiddelen zelf niet voor bedrijven die minder geven.” aldus Laurens Simonse van het stage bemiddelingsbureau.

Niet alleen het stage bemiddelingsbureau, maar ook verschillende andere instanties vinden de trend dat de stagevergoeding minder wordt of zelfs verdwijnt erg zorgelijk.

“De financiële positie van studenten staat steeds meer op losse schroeven. De afhankelijkheid van ouders en bijbanen wordt steeds groter. Dat stuit ons tegen de borst. Werkgevers hebben zo'n sterke positie en komen hiermee weg.” aldus Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren.


Verschillen
De verschillen tussen de stagevergoedingen in verschillende sectoren en bij verschillende bedrijven zijn vaak erg groot, blijkt uit het onderzoek. In de zorg is de gemiddelde stagevergoeding per maand zo’n 129 euro, in de ICT en techniek sector bedraagt de gemiddelde stagevergoeding 340 euro per maand. Daar komt ook nog eens bij dat jongens vaak meer loon krijgen dan meisjes. De stagevergoeding van een mannelijke stagiair is per maand gemiddeld 100 euro meer dan de stagevergoeding van een vrouwelijke stagiaire.

“Je ziet in deze cijfers de arbeidsmarkt weerspiegeld en de sectoren waarin het meeste werk is te vinden. De vraag naar stages met name in zorg en communicatie is groter dan het aanbod.” aldus Hietkamp.


Minimale vergoeding
Verschillende instanties zijn nu oplossingen aan het verzinnen om de studenten financieel sterker in hun schoenen te laten staan. “CNV Jongeren wil werkgevers niet wettelijk verplichten een stagevergoeding te betalen, maar een minimale vergoeding van 150 euro per maand, exclusief reiskosten is een redelijke beloning.” aldus de jongerenvakbond.


Bron: Metro