737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Een plekje op de felbegeerde lijst

Donderdag 20 december 2012 - Merely van der Drift

Bangalijst is een echt begrip in Nederland geworden. Het is zelfs bijna woord van het jaar geworden. Niet alleen in Nederland is dit de dagelijkse bezigheid van de jongeren, in Zweden zijn er zelfs rellen over gekomen.

Een bangalijst wordt ook wel een slettenlijst genoemd. Deze lijsten gaan vaak rond onder middelbare scholieren. Ze worden op Facebook, Twitter of Instagram geplaatst. De zogenaamde grootste sletten worden op de lijst gezet zodat iedereen weet wie ze zijn en wat ze hebben gedaan. Halverwege dit jaar werden deze lijsten over Twitter verspreid in Nederland, met alle gevolg van dien. Meisjes werden gepest vanwege hun naam op de lijst, terwijl ze er soms niks mee te maken hadden. Een aantal deden zelfs aangifte.

Terwijl de storm bij ons weer een beetje is gaan liggen, is het in Zweden alleen maar erger geworden. Afgelopen week heeft een onbekend meisje ruim 200 foto’s op Instagram gezet van meisjes in Göteborg. Daarbij had ze een titel geplaatst: “ Wie zoekt een slet in Göteborg?” De meiden waren alles behalve blij met dit bericht. Het bericht werd al snel er van af gehaald, maar alles blijft op internet, dus het dook al snel weer op, op Facebook.

Al snel werd er bekend wie dit waarschijnlijk op haar geweten had. Honderden meiden gingen daarom richting de school van de verdachte om alles op stelten te zetten. Ze gingen met stenen en andere spullen het schoolgebouw aanvallen. De politie wist ze weg te krijgen, maar in het centrum gingen ze gewoon verder met ravage maken. 27 jongeren zijn opgepakt. Ook het verdachte meisje mocht mee met de politie. De school is tijdelijk dicht gegaan.

Bron: ad.nl