712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Feesten als een Feut

Woensdag 15 augustus 2012 - Merely van der Drift

Wat is studeren zonder studentenvereniging? Op Het MBO en HBO is het niet zo aan de orde, maar op de universiteit kan je haast niet zonder. Als straks alle scholen weer beginnen, gaan de verenigingen nieuwe leden werven en beginnen de beruchte introductieweken. Ook wel de ontgroening genoemd.

Je kunt er niet omheen, het nieuws over de langstudeerboete. Normale studenten hebben al vaak vertraging, maar studenten die in een vereniging zitten hebben daar nog meer kans op. Daarom vrezen studentenverenigingen steeds meer voor een daling van hun ledenaantal. Er is veel concurrentie dus gaan ze tijdens de introductieweken van de opleidingen zelf al volop reclame maken zodat studenten voor hun vereniging kiezen. Daarna beginnen de introductieweken van de verenigingen. In deze week maken de ouderejaars de groentjes het leven zuur. Jongens huilend in een hoekje? Dat is niets vreemds. Stinkende studenten? Ook niet raar, ze mogen immers niet of amper douchen. Nadat in 1997 twee jongens waren overleden, mede door teveel drank, hebben alle verenigingen hun regels aan moeten passen. Zo mocht er geen drank meer worden gedronken tijdens deze week en moesten de feuten minimaal zes uur per week slapen. Deze regels zijn wel verslapt met de jaren, maar de universiteiten houden wel een oogje in het zeil.

Veel ouders vragen zich dan ook af waarom hun kind in hemelsnaam bij zo’n vereniging wil. Het is erbij horen en sociale contacten sluiten. Volgens zeggen maak je hier vrienden voor het leven en gaat er een deur voor je open qua contacten opdoen. Zo kom je later makkelijker aan een baan, omdat je al heel veel mensen in ‘dat wereldje’ kent. Het is even bikkelen het eerste jaar, maar veel genieten dan ook van de revanche die ze een jaar later mogen nemen. Niets is dan ook lekkerder dan het nieuwe grut dingen laten doen wat jij het jaar ervoor ook moest doen. En dan nog het liefst een stukje erger natuurlijk.

Als je dit nou allemaal niks vind, kan je altijd nog naar het HBO. Daar zijn geen echte studentenverenigingen, maar studieverenigingen. Ook hier heb je leuke feesten, veel sociale contacten, maar zonder ontgroening en minder verplichtingen.