779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Flexstuderen, het nieuwe experiment van hogescholen

Maandag 11 september 2017 - Yvo

Voor een heel collegejaar betalen terwijl je maar een paar vakken hoeft te halen? Dit zou zo maar eens binnenkort voorbij kunnen zijn. Een aantal hogescholen experimenteert namelijk met het flexstuderen, dit houdt in dat je alleen college geld betaalt voor de vakken die je gaat volgen of nog een tentamen voor krijgt. Een enorme oplichting voor jongeren die bakken met geld kwijt zijn voor vakken die ze niet eens volgen.

Werking
 
Op dit moment is het experiment nog maar op een aantal onderwijsinstellingen. De hogeschool van Utrecht, Windesheim, Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Tilburg. Een bepaald aantal studenten werkt hier nu sinds een paar maanden volgens dit systeem. Zij betalen € 38,45 per studiepunt dat ze halen in een jaar. Het bedrag dat je betaalt als je een toets haalt hangt dus af van de hoeveelheid studiepunten die je kunt verdienen bij die toets. Als je dit bedrag keer het maximaal aantal studiepunten per jaar doet ( 60 ) dan betaal je met dit systeem € 300 meer dan wanneer je een schooljaar vooruit betaalt.
 
Voordeel
 
Uit dit nieuwe systeem haalt niet elke studenten voordeel. Bijvoorbeeld studenten die in een jaar hun propedeuse moeten halen. Deze groep betaalt dus €300 teveel voor hun studie. Maar andere groepen zoals studenten die een half jaar stage lopen of nog maar een aantal toetsen moeten halen voor hun diploma hebben zeker profijt van dit nieuwe betalingssysteem. Ook al is het nog maar een experiment veel studenten krijgen al hoop als ze dit nieuwe idee.
 
Keuze
 
Als dit experiment gaat bevallen op de locaties waar het nu wordt gehanteerd, dan gaan de hogescholen die het willen gebruiken waarschijnlijk studenten de keuze geven. Of ze betalen gewoon het collegegeld zoals dat nu wordt gedaan, of ze betalen via het nieuwe systeem van flexstuderen. Ook studenten die naast hun studie fanatiek topsporter zijn of een eigen bedrijfje hebben zullen voordeel hebben van dit nieuwe flexstuderen idee. Aangezien zij dan volledig op hun eigen tempo de studie kunnen afronden