741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Gebrek aan autoriteit bij leraren

Maandag 18 februari 2013 - Charlotte Portielje

‘'Je luistert niet? Dan kan je nu je spullen pakken en vertrekken.‘’ Een bekend scenario in de klas, maar dan wel van 20 jaar geleden. Tegenwoordig gaat het meer: ‘’Jongens en meisjes, willen jullie alsjeblieft eventjes naar mij luisteren? Dan stop ik eerder met de les? Hallo? Kunnen jullie misschien deze kant opkijken alsjeblieft?’’ De autoriteit die leraren ooit hadden, is volledig aan het verdwijnen. De rollen worden omgedraaid en de leraar loopt huilend de klas uit i.p.v. het kind.

De leerlingen worden steeds brutaler en ongehoorzamer. Als ze straf krijgen van de docent, dan komen de ouders wel naar school om het te regelen. Want vaak denken ouders dat hun kinderen poeslief zijn. Maar het gedrag van het kind thuis en op school kan sterk verschillen. Leraren vinden dat zij de rol van ouder te veel op zich moeten nemen. Het overbrengen van kennis schiet er hierdoor bij in.

De Kamermeerderheid is het ermee eens dat er een mentaliteitsverandering moet plaatsvinden bij de kinderen. Zo werd er gezegd in de Tweede Kamer dat leerlingen met onacceptabel gedrag, direct van school moeten worden gestuurd. ‘’ Dat heeft een duidelijk effect op de andere leerlingen’’, vertelt PVV- Kamerlid Harm Beertema.

 

Bron: AD