712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Geen humor in e-mails HvA

Donderdag 11 april 2013 - Charlotte Portielje

‘’Hey meneer, heb je ff tijd zo?’’ Dit mag niet meer staan in mails van leerlingen van de Hogeschool van Amsterdam. De hogeschool heeft een protocol gemaakt over het e-mail gedrag van studenten naar leraren.

Het protocol bestaat uit twee A4-tjes. Punten die er onder andere op vermeld worden zijn: geen mails in het weekend, alleen zakelijk taalgebruik en liever geen humor. De reden van het opstellen van dit protocol is de stress bij leraren. Ze hebben een overvolle mailbox. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Uit onderzoek bleek dat de e-mails niet allemaal even zakelijk/nuttig zijn.

Een reden dat studenten dit soort mails sturen heeft waarschijnlijk te maken met de onlinecultuur.  Studenten zijn tegenwoordig gewend overal een (Facebook) bericht of een Whatsapp voor te sturen. Dit gedrag vertonen de studenten nu ook in e-mails naar leraren.

’s Avonds en in het weekend ontvingen de leraren vele e-mails. Daarnaast kregen de leraren het gevoel dat het gebruik van e-mail in de war werd gehaald met een chat-gesprek. Dit zorgde voor een werkdruk-verhogend gevoel.

Na het onderzoek onder de 200 docenten vond de HvA dat hier verandering in moest komen.  Een werkgroep schreef een e-mailetiquette. Deze etiquette bestaat uit vier delen: gedragsregels voor e-mailgebruik, wanneer gebruik je je e-mail wel, wanneer gebruik je je e-mail niet en tips voor goed e-mailgebruik. Daarnaast staat er in vermeld dat wanneer er sprake is van een meningsverschil, het is beter om geen e-mail te gebruiken.

Het hogeschoolblad Folia was verbaasd over het protocol. Folia maakte een filmpje met de reacties van de studenten en docenten erin. Dat humor min of meer verboden wordt in mails, is een punt waar veel over gesproken wordt. Er wordt namelijk nadrukkelijk gewaarschuwd in het protocol op het gebied van ironie, sarcasme en humor.

Het is niet de bedoeling dat studenten gestraft worden, wanneer ze regels uit het protocol overtreden. De HvA directie wil dat studenten en docenten erover gaan praten en discussiëren. En dat laatste heeft de HvA zeer waarschijnlijk wel voor elkaar gekregen.

 

Bron: Volkskrant

Trefwoorden:

Studenten Leraren Hva Mails