739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Gelukkig, meer meisjes kiezen voor techniek!

Donderdag 27 februari 2014 - Sanne Hofman

Vorig jaar nog, werd er een ‘Girlsday’ bij TNO georganiseerd. Ruim 300 technische bedrijven en onderwijsinstellingen probeerden op die dag meiden enthousiast te maken over technische studies. Schijnbaar heeft deze ‘Girlsday’ geholpen! Steeds meer meiden kiezen voor techniek.

Uit cijfers van het Platform Bèta Techniek blijkt dat meisjes het afgelopen jaar massaal voor een technische studie hebben gekozen. Op het MBO en op universiteiten zijn de bèta studies populairder dan ooit. Op het HBO is zelfs een stijging van het aantal vrouwen dat voor een technische studie kiest van 20 procent te zien.

Directrice van Platform Bèta Techniek in Den Haag, Beatrice Boots, vertelt enthousiast: “We hebben tien jaar lang geïnvesteerd in nieuwe, aantrekkelijkere opleidingen, leukere lessen en goede rolmodellen. Daar plukken we nu de vruchten van.”


Veranderingen
Het Deltaplan Techniek heeft de afgelopen jaren voor veel veranderingen in de natuur- en techniekopleidingen gezorgd. Boots vertelt: “Lessen op de middelbare school waren voorheen vaak saai en theoretisch. De docenten zijn daarom bijgeschoold en geven op een heel andere manier les. Nu wordt er veel in projecten gewerkt en is natuurkunde een concreet vak. Dat is voor meiden aantrekkelijker.”


Hard nodig
Nederland heeft een groot tekort aan goed opgeleid technische personeel. Een stijging van het aantal (vrouwelijke) studenten van technische opleidingen was dus hard nodig.

André Henken, faculteitsdirecteur bij Hogeschool Utrecht, vertelt over de positieve ontwikkeling. Volgens hem heeft de techniek een veel beter imago gekregen bij studenten. “Nu weten studenten dat hier de beter betaalde banen te vinden zijn en dat je er echt niet altijd vieze handen bij krijgt. Dat heeft een enorm positieve werking gehad.”


Bron: AD