712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Gratis basiscursussen voor internationale studenten

Donderdag 15 november 2012 - Merely van der Drift

Hoewel het in Nederland vanzelfsprekend is dat je op de werkvloer of tijdens je schooluren Engelse, Duitsers of Polen tegenkomt en een andere taal tegen hun moet spreken, is dit niet in elk land het geval. Bijvoorbeeld in Frankrijk gaan ze er meestal vanuit dat je de taal kent. De rijksuniversiteit Groningen wil nu dat alle internationale studneten een Nederlandse taalcursus gaan doen.

Wanneer je naar het buitenland gaat, wordt je vaak aangeboden om een extra vak te volgen. Dit vak is de taal die ze in het land spreken. Niet in elk land kan je je namelijk redden met Engels. In Frankrijk weigeren ze het vaak simpel en in China is het al helemaal niet aan de orde. Wanneer je dus naar een land zoals China gaat, bieden de scholen vaak een cursus aan zodat je je wel kan redden in dat land.

In Nederland is zo’n cursus niet aan de orde. Daarom leren internationale studenten eigenlijk maar weinig Nederlands in de tijd dat ze hier zijn. De universiteit gaat vanaf het begin van het nieuwe jaar gratis basislessen geven. Dit neemt in totaal 50 uur in beslag. Duitse studenten krijgen een andere cursus, omdat hun taal al op Nederlands lijkt. De reden achter deze cursus is dat ze hopen dat de studenten op deze manier na hun studie in Nederland blijven.

Bron: trouw.nl