741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Gratis studeren in het buitenland

Woensdag 28 augustus 2013 - Sharon Kardjo

Iedere student heeft er vast weleens over nagedacht om in het buitenland te gaan studeren. Het is een hele leuke ervaring, maar het is vaak erg duur. Naast je normale uitgaven moet je ook nog denken aan je vliegticket(s), woning en leuke uitstapjes. In een aantal landen betaal je geen collegegeld en dit kan voor studenten voordelig zijn.

Als Nederlandse studenten in het buitenland gaan studeren mogen zij hun studiefinanciering gewoon meenemen. De opleiding moet wel vergelijkbaar zijn met een opleiding in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het niveau, dit moet voldoende hoog zijn.

In de landen Denemarken, Noorwegen, Finland, Schotland en Zweden kun je studeren zonder dat je collegegeld hoeft te betalen en in Duitsland en Oostenrijk zijn er een paar scholen die geen collegeld vragen. In BelgiŽ en Frankrijk ligt het collegegeld tussen de 300 en 1000 euro, zo bespaar je minimaal 700 euro aangezien studeren in Nederland minimaal 1700 euro kost.

Deze landen kosten (bijna) niets qua studeren, maar het leven zelf kan aardig wat kosten. Als voorbeeld de Big Mac, de bekende hamburger van de McDonald’s. Uit onderzoek is gebleken dat aan de hand van de prijs van deze burger, je een goed beeld krijgt van de dagelijkse kosten in het land.

In Noorwegen betaal je het meest voor een Big Mac, namelijk 5,84 euro. Dit zit ver boven het gemiddelde, want een gemiddelde Big Mac in de eurozone kost namelijk 3,62 euro. In Zweden is het dagelijks leven ook nog duur, want hier betaal je voor een Big Mac maar liefst 4,79 euro.

Als je overweegt om in het buitenland te gaan studeren, kijk dan niet alleen naar het collegegeld, maar kijk ook naar de duur van de opleiding en naar de aansluiting van bachelor en master. Dit kan namelijk nog weleens verschillen met Nederland. Denk er ook aan dat je voor minimaal een paar maanden in een ander land gaat wonen, dus zorg er wel voor dat je in een land gaat wonen waar je ook echt heel graag naar toe wilt.

Bron: De Telegraaf