779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Groot tekort aan kamers voor studenten

Maandag 11 september 2017 - Yvo

Het begin van dit schooljaar is aangebroken en hierbij gaan vele studenten weer op zoek naar een kamer in de stad waar ze studeren. Dit jaar is het aanbod dusdanig laag dat sommige studenten genoodzaakt zijn om in hotels, auto’s of zelfs op straat te slapen. Dit tekort treft vooral de internationale student die op veel sites voor kamers niet echt hartelijk wordt ontvangen.

 
‘No internationals’
 
Dit jaar is er een record aan internationale studenten die naar Nederland komen. 112.000 studenten hebben ervoor gekozen om hun opleiding in ons koude kikkerlandje te doen. Maar het zoeken van een kamer gaat lastig voor deze studenten aangezien de deur bij Nederlandse huizen niet hartelijk open staat. Vele advertenties van aangeboden kamers bevatten de boventitel ‘no internationals.’ Deze voorwaarde wordt vaak gesteld omdat de meeste studentenhuizen de ervaring hebben dat internationale studenten snel weer vertrekken. 
 
Verantwoordelijkheid
 
Maar wiens verantwoordelijkheid is dit tekort aan kamers en deze ontoegankelijke houding tegenover internationale studenten. Volgens de voorzitter van de landelijke studenten vakbond ( LSVb ) is het de verantwoordelijkheid van de universiteiten die de studenten zelf hebben geworven. "Ze moeten die studenten helpen die bij hen staan ingeschreven en inmiddels ook al begonnen zijn. De universiteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen." De Britse student Rafael vindt dat ook de gemeentes schuld hebben aan deze kwestie. ‘’De universiteiten en gemeentes moeten dit echt hoger op hun prioriteitenlijstje zetten."
 
Progressief
 
Veel internationale studenten komen naar Nederland met het idee dat ze op weg zijn naar een progressief land. Maar hier komen ze dus op terug als ze geen hartelijke ontvangst krijgen bij het zoeken naar een kamer. Hiervoor is nu de eerste stap naar een oplossing gezet, namelijk de housing hotline. Dit nummer kunnen studenten bellen als ze klachten of problemen hebben met het zoeken van een kamer. Volgens de LSVb zijn er al talloze wanhopige verhalen binnen gekomen van studenten die graag in Nederland willen blijven maar waarbij het vinden van een kamer nog niet wil vlotten.