741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Grootschalige fraude op de universiteit van Amsterdam

Woensdag 16 april 2014 - Sanne Hofman

Ongeveer 400 eerstejaars economie en bedrijfskunde studenten aan de universiteit van Amsterdam hebben gefraudeerd bij verschillende digitale toetsen. De studenten bedachten een handige computertruc waarmee zij de lastige statistiek toetsen te slim af waren. De fraude kwam aan het licht doordat de toetsen te goed en te snel werden gemaakt.

Het vak statistiek staat bij bijna elke student bekend als een lastig en ingewikkeld vak. De eerstejaars economie en bedrijfskunde studenten van de universiteit Amsterdam vonden dat ook. Zij bedachten een truc om de digitale toetsen voor het vak statistiek foutloos te kunnen maken.

Het gaat bij de fraude om tussentijdse tentamens voor het vak statistiek. Met deze wekelijkse toetsen konden studenten extra punten voor bij het eindtentamen behalen.


Computertruc
Tijdens het computertentamen van statistiek logden de studenten op twee verschillende browsers in. Via de eerste browser maakten de studenten in de eerste plaats de opgaven. Na het invullen werden de goede antwoorden gegeven. Vervolgens vulden de studenten deze goede antwoorden in op de tweede browser. Zij zorgden ervoor dat alleen het tentamen van de tweede browser geregistreerd en opgeslagen werd.

De tentamens werden dus bijna foutloos en erg snel gemaakt. Dit viel op bij de docenten van de universiteit van Amsterdam. De studenten waren zelfs sneller met het maken de toets dan vele ervaren docenten. Dit viel natuurlijk meteen op.


Ongeldig
“We hebben besloten de toets voor alle studenten ongeldig te verklaren. Studenten die kunnen aantonen een reŽle tijd nodig te hebben gehad voor het invullen van de toets kunnen tegen de maatregel bezwaar aantekenen.” aldus Lisette Duyster-Went, voorzitster van de examencommissie.

Of de computertruc vaker is gebruikt en door meerdere studenten op meerdere scholen wordt nog onderzocht.


Bron: AD