712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Harddrugsgebruik onder studenten neemt toe

Woensdag 23 april 2014 - Sanne Hofman

Credo Magazine, het tijdschrift van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit deed onderzoek naar drugsgebruik onder de studenten van de universiteit. De resultaten van de online enquête laten schokkende cijfers zien. Eén op de drie studenten zegt (wel eens) harddrugs te gebruiken.

Het gebruik van harddrugs door de Rotterdamse universiteitsstudenten komt veel vaker voor dan gedacht. Dat blijkt uit het onderzoek dat Credo Magazine deed onder 356 studenten van verschillende faculteiten van de universiteit. De studenten vulden in januari en februari dit jaar de online enquête in. In de enquête werd gevraagd of de studenten wel eens harddrugs hebben gebruikt, hoe vaak zij een drug gebruiken, welke drug zij meestal gebruiken, wat de leeftijd was waarop zij voor het eerst drugs gebruikten en wat de reden is voor het drugsgebruik.

“Wij hebben hier onderzoek naar gedaan, omdat wij zelf bemerken dat veel meer mensen in onze eigen sociale omgeving wel eens drugs proberen. Wij wilden dit beeld staven aan cijfers, maar toen we vervolgens naar cijfers zochten vonden wij die niet. Vandaar dat we zelf een onderzoek zijn gestart.” vertelt de 24 jarige hoofdredacteur van Credo Magazine, Robbert de Hoogh.


Resultaten
Uit de online enquête kunnen schokkende conclusies worden getrokken:

-    30 procent van de ondervraagde WO studenten heeft wel eens harddrugs gebruikt.
-    De meeste van die studenten gebruiken de harddrug XTC.
-    Eén op de drie WO studenten geeft aan wel eens XTC te willen proberen.
-    Naast XTC zijn ook truffels, cocaïne en speed populair bij studenten.
-    Studenten proberen harddrugs op een steeds jongere leeftijd.
-    Als de ontwikkeling zo doorgaat zou over vijf jaar 17,9 procent van de studenten voor hun 18e leeftijd al harddrugs hebben geprobeerd.
-    Bedrijfskunde studenten gebruiken het meeste drugs. Namelijk 35,2 procent van de bedrijfskunde studenten aan de Erasmus Universiteit.
-    De geneeskunde studenten gebruiken het minste drugs. Namelijk 25 procent van de geneeskunde studenten aan de Erasmus Universiteit.


Vroeger drank, nu harddrugs
Jan Kornelis Dijkstra, socioloog van de Rijksuniversiteit Groningen zegt deze stijging van het harddrugsgebruik onder jongeren al eerder te hebben opgemerkt. Vooral studenten van universiteiten en hoge scholen experimenteren volgens hem veel met drugs. “Vroeger dronken de studenten veel en tegenwoordig is het gebruik van harddrugs een nieuwe geaccepteerde norm. De hoogopgeleide wil meer verrijken dan een laagopgeleide. Die houdt liever vast aan datgene wat hij al kent en zal 'het nieuwe' minder snel opzoeken.”