740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hebben studentenverenigingen invloed op ondernemerschap?

Donderdag 11 februari 2016 - Gianna

Studenten die lid zijn van een studentenvereniging zijn na hun studie minder snel geneigd om zelf een onderneming te starten. De verenigingen zouden een slechte vloed hebben op het ondernemerschap van studenten.

Deze gegevens blijken uit een onderzoek die De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft gedaan. In het onderzoek staat dat studenten aan het begin van hun studie nog wel aan een eigen ondernemerschap dachten, maar aan het einde van hun studie niet meer.

Studentenverenigingen denken vooral aan toekomstige banen bij grote multinationals, zoals Shell. Hierdoor gaan studenten zelf ook aan zulke banen denken, waardoor ze het idee van eigen onderneming weer laten varen. Daarnaast trekken studenten die lid zijn van een vereniging zich ook wat meer aan van de meningen uit de omgeving. Hierdoor passen zij hun keuzes aan.

Het sociale en professionele netwerk wat je bij een studentenvereniging creëert kan daarentegen juist wel weer voordelig zijn bij het ondernemen. Alleen biedt het onderzoek geen uitkomst of studenten deze wel echt inzetten in hun carrière, hetzelfde geldt voor de tijd en geld wat nodig is.

De studentenverenigingen zelf denken dat de uitkomsten van het onderzoek niet onder hun leden speelt. De studentenvereniging A.S.V. Dizkartes in Groningen heeft juist wel het idee dat de deelname aan een vereniging studenten kan prikkelen om een onderneming te starten. Hetzelfde geldt voor de Utrechtse vereniging Biton, zij vinden dat de ervaring die een student opdoet tijdens hun lidmaatschap juist nuttig kan zijn.

 

Bron: metro.nl