800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Heeft slecht slapen invloed op studieresultaten?

Dinsdag 16 februari 2016 - Gianna

Studenten of jongeren hebben meer slaapgebrek dan andere leeftijdsgroepen. Het gaat vooral om studenten tussen de 18 en 24 jaar. Het Nationaal Onderzoek is daarom bezig met een onderzoek naar het slaapgedrag van studenten.

Uit de groep studenten zijn het vooral vrouwen die slaapproblemen hebben. Dit komt o.a. door hormonale veranderingen, maar ook door factoren van buitenaf. Het zijn met name vrouwen rond de 21 die deze slaapproblemen hebben.

Tijdens het onderzoek naar de slaapproblemen wordt ook onderzocht of juist ochtendmensen of avondmensen betere studieresultaten hebben. Slaaponderzoeker Kristiaan van der Heijden laat weten dat juist de avondmensen bij kinderen slechter presteren en is dus benieuwd of dit net zo zal zijn bij studenten. Daarnaast onderzoekt hij ook of er een verschil is in slaapgedrag wanneer een student bij de ouders slaapt of juist op kamers.

Met de resultaten van dit onderzoek kan er een vervolgonderzoek worden gedaan en kunnen hogescholen en universiteiten eventuele veranderingen toepassen. Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld tijden van werkcolleges moeten worden veranderd.

 

Bron: nos.nl