741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Het MBO wordt vernieuwd!

Dinsdag 3 juni 2014 - Sanne Hofman

De laatste jaren liggen verschillende opleidingen op het mbo een beetje onder vuur. Ook is het mbo onder scholieren en studenten erg gedaald in populariteit. Om het imagoprobleem van het middelbaar beroepsonderwijs op te lossen moet het mbo vernieuwd worden, vindt minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Het onderscheid tussen vak- en beroepsonderwijs moet onder andere sterker naar voor komen.

Veel scholieren kiezen er tegenwoordig voor om na het vmbo eerst een havo diploma te behalen, waarna zij willen gaan studeren aan het hbo. Zij doen er dus alles aan om het mbo te ontwijken. Dit komt allemaal vanwege het slechte imago van het mbo. Dit slechte imago kan komen doordat het mbo uit vier verschillende opleidingsniveaus bestaat. Vaak worden de vooropleidingen (niveau 1) over één kam geschoren met de opleidingen waar je echt in een bepaald vak gespecialiseerd wordt (niveau 4).

“Te veel goede vakmensen gaan nu voor de arbeidsmarkt verloren, omdat praktisch ingestelde jongeren het beroepsonderwijs links laten liggen. Dit moet echt veranderen.” aldus minister Jet Bussemaker.


Wat moet er veranderen?
Hier moet verandering in komen, vindt onder andere minister van Onderwijs, Jet Bussemaker. Om van het slechte imago van het middelbaar beroepsonderwijs af te komen moet er een andere naam worden gegeven aan de vier verschillende niveaus. Zo hoopt de minister de mbo-instellingen meer te differentiëren en studenten meer uitdaging te bieden.

Uiteindelijk stelt mevrouw Bussemaker voor om niveau 1 de naam ‘entreeopleiding’ te geven. Deze opleiding is dan voor scholieren vanaf 15 jaar zonder afgeronde vooropleiding. Niveau 2 en niveau 3 zullen de naam ‘middelbaar vakonderwijs’ krijgen. Daar worden de meer praktijkgerichte beroepen aangeleerd. Alleen niveau 4 behoudt uiteindelijk nog de naam ‘middelbaar beroepsonderwijs’. Met een diploma van deze opleidingen kunnen studenten doorstromen naar het hbo.


Andere verbeteringen
Naast de naamswijzigingen van de niveaus wil Jet Bussemaker dat er nog meer wordt veranderd op het mbo. Zo moet het doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs beter mogelijk worden gemaakt. Ook moeten de studenten van het mbo sneller vakman kunnen worden. Verder vindt Jet Bussemaker dat het mbo op een kleinere schaal moet worden georganiseerd, denk bijvoorbeeld aan kleinere klassen. Zo zullen studenten zich sneller thuis voelen en wordt het onderwijs weer aantrekkelijker. Als laatst vindt minister Bussemaker dat de scholen de opleidingen moeten kunnen aanpassen aan de behoeftes (van bedrijven) uit de regio.


Bron: z24