741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Het eerste kind heeft vaak veel meer kans op succes

Dinsdag 29 april 2014 - Sanne Hofman

Angela Merkel, Hilary Clinton, Oprah Winfrey, J. K. Rowling en Beyoncé hebben allemaal drie dingen gemeen. Ten eerste zijn zij allemaal het eerst geboren kind in het gezin, ten tweede zijn zij allemaal vrouwen en ten derde behoren zij tot de succesvolste vrouwen van de wereld. Dit is geen toeval, vertelt onderzoek van de universiteit van Essex.

Onderzoekers aan het instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek aan de universiteit van Essex onderzochten de relatie tussen succesvolle carrières en de plaats van de mensen in het gezin. Aan het onderzoek deden 1.503 broers en zussen en 3.532 individuele mensen mee. De resultaten van het onderzoek laten zien dat vooral het eerst geboren kind in het gezin de meeste kansen heeft op succes. Zij zullen eerder uitblinken in het carrière dan hun jongere broers en zussen.


Ambitieus
Wat onder andere uit het onderzoek blijkt is dat de als eerst geboren jongens en meisjes meer ambitieus zijn dan de jongere broertjes en zusjes in het gezin. Ook blijkt dat het oudste kind van het gezin vaker geneigd is zijn of haar studie op een hoger niveau af te ronden. De kans dat de eerstgeborenen van een gezin door studeren is 16 procent hoger dan dat hun broertjes of zusjes dit doen.

Hoe deze verschillen tussen de broers en zussen ontstaan wordt in het onderzoek niet helemaal duidelijk. “Het zou kunnen zijn dat ouders meer tijd en energie in hen steken. Omdat alles nog nieuw is, is die aandacht intensiever dan bij de volgende kinderen. De oudste kinderen van het gezin zouden ook intelligenter kunnen zijn.” vertelt onderzoeker Feifei Bu.


Jongens en meisjes
Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral de meisjes het goed doen. De eerst geboren meisjes van een gezin doen het vaak nog beter dan de eerst geboren jongens van een gezin. Het onderzoek laat zien dat eerstgeboren meisjes gemiddeld 13 procent ambitieuzer zijn dan eerstgeboren jongens. Toch doen de eerstgeboren mannen het ook goed. De twaalf mannen die op de maan hebben gelopen zijn namelijk ook de oudste of de enige kinderen van het gezin.


Groter leeftijdsverschil
Wat ook uit het onderzoek blijkt is dat de verschillen in de successen en ambities van de kinderen afnemen naarmate het leeftijdsverschil groter wordt. “Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans dat de jongere kinderen het ook goed zullen doen.” vertellen de resultaten van het onderzoek. Het ideale leeftijdsverschil tussen de kinderen in het gezin blijkt vier jaar te zijn.


Bron: AD