800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het goedkope studentenleven

Donderdag 23 augustus 2012 - Merely van der Drift

Terwijl iedereen nog van de bescheiden zonnestralen in Nederland of de warmte in het buitenland aan het genieten is, beginnen de scholen alweer over een week. Op het hoger onderwijs waren er vorig jaar al 134 162 eerstejaars. Dit kwam uit een onderzoek van het CBS. Deze eerstejaars krijgen te maken met een nieuwe stap in het leven. Een stap die geld kost, veel geld.

Het studentenleven staat ook wel bekend om lang leven de lol. Je maakt vrienden voor het leven en besteedt maar een klein deel aan het studeren. Althans, dit geldt voor een groot deel van de studenten dan. Maar hoe je ook leeft, het studentenleven kost nou eenmaal wat geld. Ouders staan vaak paraat, maar kunnen ook niet alles bekostigen. Een paar tips om geld te besparen. Wat je later weer aan uitgaan kan uitgeven natuurlijk.

1. Samenwonen
Een woning is al duur, maar als je alles alleen moet kopen lopen de kosten al helemaal op. Koken in je eentje is niet gezellig en elke avond alleen op de bank zitten gaat ook vervelen. Veel studenten kiezen er dan ook voor om gezellig met een vriend(in) te gaan wonen, zodat je de kosten kunt delen. Ook in een studentenhuis wonen is populair, maar dan moet je wel tegen herrie kunnen.

2. Locatie
De plek waar je gaat wonen is erg belangrijk. Heb je niet zoveel te besteden, maar wil je wel kunnen ademen in je kamer, dan kan je het beste niet in Amsterdam wonen. Daar zijn de kamers het duurst. Je kunt beter net buiten de stad wonen. Heb je geen zin om ver te reizen en wil je gewoon dicht bij je school zitten, dan kan je het best in Enschede studeren. Hier zijn de kamers het goedkoopst.

3. Uitgaan
Een studentenleven bestaat niet zonder uitgaan. Vooral op dinsdag en donderdag zijn de echte uitgaansdagen. Je kunt 6 euro voor een mixdrankje uitgeven, maar dat wordt een dure avond. Stap over op de wijn of bier. Weinig variatie, maar je bespaart al snel 3 euro per drankje. Op de studentenavonden zijn er vaak acties en ‘happy hours’. Voor 10 euro onbeperkt drinken of korting krijgen omdat je een student bent. Daarbij zijn er vaak huisfeestjes. Maak vrienden en ga elk feestje af. Gratis drinken en een leuke avond, wat wil je nog meer?!

4. Neem een bijbaan
Hoe zwaar je opleiding ook is, bij de supermarkt zijn er altijd mensen nodig. Voor een paar uurtjes per week verdien je alweer een beetje bij, waar je vervolgens weer je levensbehoefte van kan kopen.

5. Reizen
Iedere student boven de 18 of op het HBO/WO heeft recht op een gratis OV. Je kunt kiezen uit een week-OV of een weekend-OV. Het slimste is om een week-OV te nemen. Het weekend duurt immers maar twee dagen en je kunt dan met korting reizen.

6. Kleding kopen
Kleding is al duur, vooral als je de laatste mode wilt bijhouden. Ga daarom voor de uitverkoop. Elk jaar rond januari en juli zijn de seizoensuitverkopen. Dit begint steeds eerder dus probeer er zo snel mogelijk bij te zijn voordat alleen de troep overblijft. Verder heeft elke winkel vaak verschillende uitverkopen. Probeer dit in de gaten te houden. In tijdschriften zie je vaak de mode staan, met in kleine letters de verschrikkelijk dure prijzen ervan. Vaak maken normale winkelketen dit na. Het is dan misschien niet van het ‘echte’ merk, maar je ziet er ongeveer hetzelfde uit.

7. Doe je best
Je studie is het goedkoopst als je er zo kort mogelijk over doet. Hoe langer je studeert, hoe hoger de boete is. Ondanks al het feesten, toch maar af en toe leren.


 

Dit zijn een paar tips, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Het leven is immers zo duur als je het zelf maakt.