713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed dat het OV heet: Buschauffeurs

Dinsdag 20 november 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: Buschauffeurs.

De buschauffeur. Een man, of vrouw, die elke dag weer hordes bussen vol met reizigers naar bestemming brengt. Dag in, dag uit rijden ze hetzelfde rondje en moeten ze om de 5 minuten zeggen: “Goedemorgen!” Daarnaast bestaat de bus niet alleen maar uit normale rustige mensen. Regelmatig hoor je door de speakers: “Meneer, zou u effe uw voeten van de bank af willen halen. Dat doe je thuis toch ook niet?”. Dit heb ik ook een keer meegemaakt. Helaas voor hem doe ik het thuis juist wel. Dat antwoord had hij niet op gerekend en hij was er ook niet blij mee. Ik haalde eindelijk toch maar snel m’n voeten van de bank.

Pasgeleden kwam ik de bus in, toen ik zag dat er geen plek meer was. Behalve één plek, deze plek wordt ook wel de ‘autistenplek’ genoemd. Waarom? Daar gaan de mensen zitten die geen zin hebben om te communiceren. Dit is de enige plek waar je alleen zit. Het was nog de enige keus voor mij dus besloot ik toch maar mezelf af te schermen en daar te gaan zitten. Voordeel, ik kon precies meegluren naar de spannende werkzaamheden van de buschauffeur. Helaas ging dat ook na een kwartier vervelen. Lang leven de smartphone die mij de rest van de tijd heeft gered.

De leukste buschauffeur van mijn buslijn is eigenlijk een chauffeuse. Deze vrouw ziet het positieve van haar baan in en zorgt dat iedereen een leuk ritje heeft. Vorig jaar kwam ik vanaf school met de metro bij het station staan. Ik zag dat de bus er al stond, dus besloot een sprintje in te zetten. Een vriendin deed gezellig met me mee en samen renden we als twee hyena’s richting de bus. We renden ons suf, maar gelukkig zag de chauffeuse ons aankomen. Terwijl we hijgend er bijna waren hoorde ik de vrouw zingend roepen: “Schiet op, Ik ben al te laaat, lalalalala.” Drummend op haar stuur. Toen wij eindelijk in de bus terecht kwamen en op zoek gingen naar een plekje, ging de bus rijden. Met moeite konden we ons net nog vast houden aan wat buizen, waarna door de speaker klonk: “HEEEEEEEEEEEEE, gaat het daar achterin?!! Poempoempoempoem!” ( dit is een lied ). Het hoogtepunt was toen we bij de halte kwamen waar een Mc Donalds in de buurt zat en zij omriep: “Halte voor de frietennnnn.” Ik had dit nog nooit van me leven meegemaakt. Sindsdien hoop ik telkens dat zij mijn buschauffeuse is, maar ze is helaas rustiger geworden.

Trefwoorden:

Ov Bus Chauffeur